Правни факултет Пале одликован Орденом Његоша првог реда

Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву 31. октобра обиљежио је Дан факултета и крсну славу Св. Петра Цетињског и том приликом предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, у својству изасланика предсједника Српске Милорада Додика,  Факултету је  уручио Орден Његоша првог реда.

Орден је уручен за признати седамдесетогодишњи рад на пољу високошколског образовања, јавне дјелатности и активности којом се доприноси општем напретку и афирмацији Републике Српске.

Ове године, Правни факултет обиљежава јубилеј–70. годишњицу постојања и рада, јер баштини традицију Правног факултета Универзитета у Сарајеву, будући да је рад Правног факултета обновљен 1994. године захваљујући напорима професора који су прије рата радили на Правном факултету у Сарајеву.

Кузмановић, који је и кум крсне славе Правног факултета, нагласио је да је Факултет испунио не само локалне и регионалне, него и европске правне критеријуме, јер је током развоја у периоду од 70 година остварио традицију вриједну поштовања.

Декан Правог факултета Пале Радомир Лукић рекао је да је током 70 година рада Правни факултет Пале заслужио престижно државно и друштвено признање – Орден Његоша првог реда, јер је обавио низ најзначајнијих друштвених задатак и дуги низ година био је стожер правног образовања и правне професије, најприје у БиХ, а потом и у источном дијелу Републике Српске.

На церемонији су додијељене дипломе које је добило шест магистара правних наука и магистара права и 72 дипломирана правника.

Награда „Богдан Лоза“ уручена је најбољем дипломираном правнику, Љубинки Бојић, чија је просјечна оцјена током студија 8,89. Награде су примили и најбољи студенти друге, треће и четврте године: Брано Хаџи Стевић, са просјечном оцјеном 10,00, Никола Јовановић, са просјечном оцјеном 9,50 и Бранислава Петковић, са просјечном оцјеном 9,78.

Церемонији је претходио обред ломљења славског колача, који су обавили свешетениции Српске православне цркве у присуству кума славе академика Кузмановића и декана Правног факултета Пале Радомира Лукића, који су том приликом размијенили пригодне поклоне.

Обиљежавању Дана факултета и Крсне славе присуствовале су бројне угледне званице из јавног и политичког живота, представници других правних факултета из земље и окружења, као и декани других факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Поводом обиљежавања 70. годишњице рада, објављена је монографија о Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, а додијељене су и плакете и захвалнице институцијама, организацијама и појединцима који су успјешно сарађивали са Правним факултетом и допринијели његовом развоју.

Свечану академију обогатили су студенти Правног факултета – чланови Бесједничке секције, те студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.