Erasmus студенти из БиХ крећу на ново искуство у Европској унији

ЕУ инфо центар организовао је 30. јуна промоцију програма Erasmus + како би се добитници Erasmus стипендија за академску 2016/17. годину из цијеле БиХ упознали с оним што их очекује на универзитетима у Европској унији.
У разговору са студентима шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ, амбасадор Lars-Gunnar Wigemark истакао је важност постојања образованих младих професионалаца за сваку земљу, а посебно БиХ.
Желио бих се састати с вама када се вратите. Надам се да ћете се вратити. Такође се надам да ћете ово искуство искористити и пренијети га на своје пријатеље и друге младе људе у БиХ. Ово је изврсна прилика и поносан сам на то што ми као ЕУ имамо овакве образовне програме. И сам сам учествовао у сличним програмима и не бих био овдје данас да нисам” казао је Wigemark обраћајући се новим добитницима Erasmus стипендије из БиХ.
Erasmus + акција Кредитне мобилности нуди студентима са универзитета са Западног Балкана прилику да проведу један семестар на студијама на једном од универзитета у ЕУ, док Erasmus Mundus заједнички мастер и докторски програми нуде комплетне мастер или докторске циклусе на једним од ЕУ универзитета.
Helene Skikos, висока службеница и координаторица за образовање и културу Европске комисије за западни Балкан, искористила је прилику да истакне посвећеност ЕУ према БиХ и, уопштено, према земљама Западног Балкана.
Овај програм је покренут у 80-им годинама, прије 30 година. Тада је био искључиво у границама Европске уније, али смо га сада проширили. Сада имамо издашан буџет за земље западног Балкана. Наш годишњи буџет износи више од 20 милиона евра за земље западног Балкана“ , изјавила је Скикос.
Представници алумни организације Erasmus Student Network (ESN) подијелили су корисне савјете који би могли бити од помоћи сљедећој генерацији Erasmus студената да лакше отпочну ново животно искуство.
Берина Шабановић, представница ЕСН-а, описала је своју Erasmus Credit мобилност, коју је провела у Италији, као искуство које мијења живот.
‘’Erasmus размјена је отворила нове видике за мене. Не само метафорички, јер сам, након завршетка додипломских студија, постала добитница стипендије Erasmus Mundus за заједнички мастер програм“, рекла је Берина.
Студент Nikola Haviereff с нестрпљењем ишчекује септембар како би започео своје Erasmus искуство у Берлину.

’Немам нека посебна очекивања, али сам врло свјестан да студенти у Берлину и, генерално, у ЕУ имају много прилика. Покушаћу да искористим ово вријеме да учим, видим, упознам и посјетим што више могу“, закључио је Haviereff.
Erasmus+ је програм ЕУ за образовање, обуку, младе и спорт. Почео је 1. јануара 2014. године и замјењује тренутне финансијске програме који води Европска комисија у области образовања, обуке, младих и спорта, укључујући и Програм за цјеложивотно учење (Erasmus, Comenius, Leonardo, Grundtvig i Transversal), Млади у акцији и друге међународне програме укључујући и Jean Monnet i Erasmus Mundus. Erasmus+ програм траје у периоду од 2014. до 2020. године и подржава активности у области образовања, обуке, младих и спорта у свим секторима цјеложивотног учења, укључујући високо образовање, додатно образовање, образовање одраслих, школе и активности младих.
Све релевантне информације о Erasmus+ могу се пронаћи на службеној страници:
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

и на страницама БиХ Националног Erasmus+ уреда:
http://www.erasmusbih.com/index.php/en/

Erasmus+ водич доступан је овдје:
http://euinfo.ba/wp-content/uploads/2015/10/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

Erasmus studenti iz BiH krecu na novo iskustvo u Evropskoj uniji

Erasmus students from BiH to embark on a new experience in the EU