Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о високом образовању

Јуче је у просторијама Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву одржана Јавна расправа о Нацрту закона о високом образовању који је усвојен на 12. редовној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Расправи су присуствовали представници организационих јединица Универзитета који су изнијели своје примједбе и сугестије на предложени Нацрт закона.

Начелник Одјељења за високошколске установе у Министарству просвјете и културе Републике Српске Санела Дојчиновић оцијенила је да Нацрт закона о високом образовању доноси много новитета, истичући да се, прије свега, пооштравају критеријуми за оснивање високошколских установа.

Она је, уочи Јавне расправе о Нацрту закона о високом образовању, рекла да је ријеч о материјално-техничким и кадровским условима, као и критеријумима за улазак у високо образовање, што ће подићи љествицу за свршене средњошколце који ће за студијске програме права, медицине и педагошких наука морати да имају просјечну оцјену четири.

“Предвиђа се увођење мреже високошколских установа, по први пут се нормирају појмови заједничких студијских програма и цјеложивотног учења, а говори се и о радном вијеку за професоре који ће се завршавати са напуњених 68 година”, рекла је Дојчиновићева.

Она је навела да су на јавним расправама у Приједору, Добоју, Бијељини и Требињу изнесене конструктивне примједбе које ће, према очекивањима, допринијети добрим рјешењима и одрживости будућег закона.

“У више наврата указано је на наставни кадар, спремност универзитета за даље подизање прага љествице, као и да су оба јавна универзитета, као и приватни, у транзицији и да подмлађују наставни кадар”, навела је Дојчиновићева.
Јавна расправа о Нацрту закона о високом образовању данас ће бити одржана у Бањалуци.