Концерт хора Смјера за црквену музику и појање у Бањалуци

У Бањалуци је у понедељак одржан концерт хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. Хор постоји 15 година и иза себе има много наступа и позитивних критика.

Православна духовна музика кроз вијекове али и свјетовна хорска a capella музика. Све то чини репертоар хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. Наступи и побједе на разним хорским сусретима широм Европе, потврда је њиховог преданог рада на очувању традиције. Тако је и пресјек духовне музике разних аутора у протеклих пет вијекова, који су представили бањалучкој публици, у Културном центру Бански двор награђен громогласним аплаузом.

“То су руски и српски аутори. Ради се о једногласним до вишегласним напјевима, обрадама црквених композиција. До ауторских дјела попут великих композиција са јасним и упечатљивим ауторским стилом. Док је у другом дијелу свјетовна хорска а цапелла музика инспирисана фолклорном традицијом углавном српског народа” изјавио је диригент Раде Радовић.

Хор је настао 2001. године. Током година хор је растао, и данас броји око 50 чланова. Иза њих су многобројне награде и успјеси а ове године турнејом обиљежавају 15 година рада.

“Сад имамо већ неких 50 чланова. Што прелази границе камерног хора, како смо се првобитно звали. Али постоји та пожртвованост свих студената и хвала Богу да је тако. На нама је да наставимо да радимо” рекао је Радовић.

Централни јубиларни концерт у склопу турнеје којом хор обиљежава 15 година рада одржаће се у у Дому оружаних снага БиХ у Сарајеву. Концерт је заказан за 14. јун.

Извор: srpskacafe.com