Одобрена четири пројекта која ће се финансирати из програма “Хоризонт 2020”

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да су за истраживаче из Републике Српске одобрена четири пројекта која ће бити финансирана из оквирног програма ЕУ за научна истраживања и иновације “Хоризонт 2020”, те да би ускоро требало да буду одобрена још два.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да су два пројекта одобрена Универзитету у Бањалуци, те по један Универзитету у Источном Сарајеву и Агенцији “Тидеа”.

“Универзитету у Бањалуци одобрен је пројекат вриједан 3.559.043 евра који се односи на омогућавање умрежавања истраживача, те пројекат који се односи на регионално усаглашавање вриједан 3.300.000 евра”, рекао је Комић прије састанка са шефом Јединице за стратегије међународне сарадње у Генералној дирекцији Европске комисије за истраживање Костасом Глиносом и службеником ове дирекције Тањом Фредерикс.

Он је додао да је Универзитету у Источном Сарајеву одоборен пројекат вриједан 2.124.000 евра који се односи на област медицине, а Агенцији “Тидеа” за “Ноћ истраживача” 150.000 евра.

Комић је навео да Министарство суфинансира аплицирање за ове програме који су врло комплексни, те да су створене додатне могућности за улазак домаћих научника у европски истраживачки простор.

Он је подсјетио да је БиХ од 2014. године придружена земља у оквирном програму ЕУ за научна истраживања и иновације “Хоризонт 2020” чији је фонд 80 милијарди евра за седам година.

Шеф Јединице за стратегије међународне сарадње у Генералној дирекцији Европске комисије за истраживање Костас Глинос рекао је да су све земље у свијету сагласне да се будући развој и напредак заснивају на истраживању, јер ниједна земља не може бити конкуретна захваљујући само јефтиној радној снази или сировинама.

“Да бисте били конкурентни у генерацији знања морате бити спремни за сарадњу. Нико не може бити изврстан у истраживању и науци ако се бави науком која је уско ограничена и то није карактерситика само малих земаља”, додао је Глинос.

Он је истакао да је за Републику Српску и БиХ кључно да развије блиске везе са европском истраживачком и индустријском заједницом како би сарађивали у осмишљавању нових методологија и технологија.

Извор: Новинска агенција СРНА