Otvoren Osmi međunarnodni poljoprivredni simpozijum „AGROSYM 2017“

Osmi međunarnodni poljoprivredni simpozijum „AGROSYM 2017“, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Agronomskog mediteranskog instituta iz Barija, danas su na Jahorini svečano otvorili pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Republike Srpske Siniša Marčić i pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić.

Za ovogodišnji „AGROSYM“ prijavljeno je više od 1300 učesnika (naučnika i istraživača, predstavnika privatnog i javnog sektora, kao i predstavnika nevladinih organizacija) iz 85 zemalja svijeta, a primljeno je oko 1300 apstrakata i preko 600 kompletnih radova.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Republike Srpske rekao je da je „AGROSYM“ jedna od najistaknutijih konferencija u Republici Srpskoj.

„Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske kategorisalo je ‘AGROSYM’ kao skup od posebnog značaja, te da je ovo prilika da se domaći istraživači upoznaju sa najnovijim dostignućima“, rekao je Marčić, napominjući da je ovaj simpozijum do sada ostvario velike rezultate tako što je Poljoprivredni fakultet uspostavio saradnju sa predstavnicima iz Rusije, Tajlanda i drugih zemalja, te da se na ovakvim skupovima dogovaraju i konkretni poslovni poduhvati.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić rekao je da Vlada Republike Srpske podržava „AGROSYM“ jer ovaj skup znatno doprinosi razvoju poljoprivrede u Srpskoj.

„Ovdje dolazimo do novih saznanja i iskustava, saznajemo o novim tehnologijama. Važno je da se broj proizvođača organske hrane iz godine u godinu povećava“, naglasio je Maletić.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić istakao je da je ponosan što Poljoprivredni fakultet i Univerzitet organizuju skup od međunarodnog značaja.

„Univerzitet ima veliku čast i zadovoljstvo da organizuje ovako impozantan skup i nadam se da ćemo svi imati značajne rezultate, kako u intenziviranju saradnje u oblasti nauke, tako i u oblasti poljoprivrede“, naglasio je v. d. rektora Pašalić.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić poručio je da „AGROSYM“ predstavlja primjer kako bi trebalo organizovati naučne skupove jer, kako je istakao, doprinosi tome da Univerzitet u Istočnom Sarajevu bude prepoznatljiv u svijetu, kao i jačanju internacionalizacije i naučnog istraživanja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je na uspješnoj organizaciji, ističući da „AGROSYM“ na najbolji način promoviše Univerzitet, Grad Istočno Sarajevo, kao i da zbog učesnika iz 85 zemalja doprinosi promociji „olimpijske ljepotice“ Jahorine i turizma u Srpskoj.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Vesna Milić istakla je da su radovi za Osmi Međunarnodni poljoprivredni simpozijum pristigli sa svih kontinenata, te da „AGROSYM“ predstavlja godišnju platformu za međunarnodnu naučnu raspravu o poljoprivredni, prehrani, ruralnom razvoju, šumarstvu i ekologiji.

„Radovi će biti izlagani u nedjelju, a danas su predviđeni uvodni referati. Fokus je organska poljoprivredna proizvodnja i nešto novo što dolazi na naše prostore – agrošumarstvo“, poručila je dekan Milić.

Na ovogodišnjem simpozijumu više od 50 domaćih izlagača iz Bosne i Hercegovine predstavilo se svojim tipičnim i tradicionalnim proizvodima.

Ceremoniju svečanog otvaranja simpozijuma nastupima su upriličili članovi Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici republičke i lokalne vlasti, dekani brojnih fakulteta UIS-a, naučni radnici i profesori iz 85 zemalja, privrednici, studenti, te drugi ugledni gosti.

Osmi međunarnodni poljoprivredni simpozijum „AGROSYM“ koji se završava u nedjelju 8. oktobra, organizovan je u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za životnu sredinu i ruralni razvoj (Japan), Balkanskom asocijacijom za zaštitu životne sredine (Grčka), univerzitetima iz Njemačke, Turske, Rusije, Rumunije, Španije, Egipta, Irana, Tunisa, Srbije, Crne Gore i ostalim domaćim i inostranim partnerima.