Одржано предавање о родној равноправности

На Правном факултету у Палама одржано је, у склопу пројекта „University gender mainstreaming –UNIGEM“, предавање о родној равноправности.

Предавање су одржали професори Правног факултета, проф. др Горан Марковић и доц. др Сања Крешталица, а присуствовали су студенти Правног факултета, као и наставници и сарадници Правног, Филозофског, Економског и Пољопривредног факултета, као и Музичке академије.

Предавачи су говорили о правно-политичком значају родне равноправности и о међународноправним аспектима родне равноправности у контексту заштите људских права. Истакли су да под родном равноправношћу подразумијевају равноправност полова, односно равноправност жена и мушкараца, па су изложили историјски, теоријски, уставноправни и међународноправни аспект признавања, остваривања и заштите равноправности жена и мушкараца.

Слушаоци су могли да чују о еволуцији уставних рјешења о родној равноправности, у том смислу што значајан број новијих устава, укључујући Устав Републике Србије, изричито прокламују равноправност жена и мушкараца, а да су извјесна уставна права тако формулисана да пружају посебну заштиту женама. Истакнуто је и да међународноправни акти, још од краја Другог свјетског рата, постепено, непосредно или посредно, инсистирају на обезбјеђивању равноправности полова.

У поменутом пројекту, осим нашег универзитета, учествују и универзитети у Бањој Луци, Београду, Новом Саду, Подгорици, и др.