Održano predavanje o rodnoj ravnopravnosti

Na Pravnom fakultetu u Palama održano je, u sklopu projekta „University gender mainstreaming –UNIGEM“, predavanje o rodnoj ravnopravnosti.

Predavanje su održali profesori Pravnog fakulteta, prof. dr Goran Marković i doc. dr Sanja Kreštalica, a prisustvovali su studenti Pravnog fakulteta, kao i nastavnici i saradnici Pravnog, Filozofskog, Ekonomskog i Polјoprivrednog fakulteta, kao i Muzičke akademije.

Predavači su govorili o pravno-političkom značaju rodne ravnopravnosti i o međunarodnopravnim aspektima rodne ravnopravnosti u kontekstu zaštite lјudskih prava. Istakli su da pod rodnom ravnopravnošću podrazumijevaju ravnopravnost polova, odnosno ravnopravnost žena i muškaraca, pa su izložili istorijski, teorijski, ustavnopravni i međunarodnopravni aspekt priznavanja, ostvarivanja i zaštite ravnopravnosti žena i muškaraca.

Slušaoci su mogli da čuju o evoluciji ustavnih rješenja o rodnoj ravnopravnosti, u tom smislu što značajan broj novijih ustava, uklјučujući Ustav Republike Srbije, izričito proklamuju ravnopravnost žena i muškaraca, a da su izvjesna ustavna prava tako formulisana da pružaju posebnu zaštitu ženama. Istaknuto je i da međunarodnopravni akti, još od kraja Drugog svjetskog rata, postepeno, neposredno ili posredno, insistiraju na obezbjeđivanju ravnopravnosti polova.

U pomenutom projektu, osim našeg univerziteta, učestvuju i univerziteti u Banjoj Luci, Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, i dr.