Одржан 9. интернационални научни скуп “Еконбиз 2021”

На Факултету пословне економије у Бијељини данас је одржан 9. интернационални научни скуп „Еконбиз 2021“ чија је овогодишња тема „Економија и COVID 19“.

Научни скуп “Еконбиз 2021” окупио је еминентне стручњаке у области економије, а пристигла су 44 научна рада од 84 аутора и коаутора.

Декан Факултета пословне економије доц. др Весна Петровић рекла је да су радови пристигли из готово свих економских факултета региона, као и из САД и Русије.

„Са задовољством могу нагласити да је ово један од најпосјећенијих скупова у нашем региону, те да је у протеклих осам година, колико постоји овај научни скуп, до сада кроз њега прошло укупно 1 012 учесника и 559 радова“, рекла је декан Петровић.

Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Срђан Лалић рекао је да данашњи скуп показује да је Факултет пословне економије отворен систем који је уско повезан са Градском управом Бијељина, Владом Српске и привредом.

“У том контексту данас ћемо потписати, у сарадњи са Европском мрежом предузетништва Републике Српске, неколико споразума о сарадњи са привредним субјектима са подручја града Бијељина”, рекао је проректор Лалић, нагласивши да ће овај пројекат омогућити домаћим привредницима да се повежу са европским привредницима.

Проректор Лалић је рекао да ће се у оквиру овог пројекта Универзитет представити са три пројекта – пројекат дуалног образовања, студије кратких циклуса и још један пројекат који прати пројекат Европске мреже преузетништва Републике Српске.

Он је изразио наду да ће у блиској будућности, захваљујући овом приступу Факултета и Универзитета у Источном Сарајеву, доћи до унапређења привредног развоја града Бијељина и региона, али и новог приступа високом образовању који се примјењује у партнерским земљама пројекта – у Њемачкој, Аустрији, Француској и развијенијим балтичким земљама.

Проректор Лалић је рекао да је Универзитет својим студентима, без обзира што је у вријеме пандемије Република Српска била затворена, пружио услове и могућности које имају студенти у развијенијим земљама.

Суорганизатори научног скупа су Економски факултет Суботица Универзитета у Новом Саду, Економски факултет Универитета у Нишу и Економски факултет из Косовске Митровице, као и Привредна комора Бијељина, а уз подршку Европске мреже предузетништва.

У оквиру овогодишњег научног скупа, у организацији Универзитета у Источном Сарајеву и Европске мреже предузетништва Републике Српске, организовани су и пословни сусрети којима су присуствовали пословни партнери ФПЕ, представници реалног сектора, предузетници, а све у циљу јачања европске мреже предузетништва, сусрета понуде и потражње, успостављања нових пословних контаката, те развоја технолошких, комерцијалних и истраживачких партнерстава.