Održan 9. internacionalni naučni skup “Ekonbiz 2021”

Na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini danas je održan 9. internacionalni naučni skup „Ekonbiz 2021“ čija je ovogodišnja tema „Ekonomija i COVID 19“.

Naučni skup “Ekonbiz 2021” okupio je eminentne stručnjake u oblasti ekonomije, a pristigla su 44 naučna rada od 84 autora i koautora.

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije doc. dr Vesna Petrović rekla je da su radovi pristigli iz gotovo svih ekonomskih fakulteta regiona, kao i iz SAD i Rusije.

„Sa zadovoljstvom mogu naglasiti da je ovo jedan od najposjećenijih skupova u našem regionu, te da je u proteklih osam godina, koliko postoji ovaj naučni skup, do sada kroz njega prošlo ukupno 1 012 učesnika i 559 radova“, rekla je dekan Petrović.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Srđan Lalić rekao je da današnji skup pokazuje da je Fakultet poslovne ekonomije otvoren sistem koji je usko povezan sa Gradskom upravom Bijeljina, Vladom Srpske i privredom.

“U tom kontekstu danas ćemo potpisati, u saradnji sa Evropskom mrežom preduzetništva Republike Srpske, nekoliko sporazuma o saradnji sa privrednim subjektima sa područja grada Bijeljina”, rekao je prorektor Lalić, naglasivši da će ovaj projekat omogućiti domaćim privrednicima da se povežu sa evropskim privrednicima.

Prorektor Lalić je rekao da će se u okviru ovog projekta Univerzitet predstaviti sa tri projekta – projekat dualnog obrazovanja, studije kratkih ciklusa i još jedan projekat koji prati projekat Evropske mreže preuzetništva Republike Srpske.

On je izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti, zahvaljujući ovom pristupu Fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, doći do unapređenja privrednog razvoja grada Bijeljina i regiona, ali i novog pristupa visokom obrazovanju koji se primjenjuje u partnerskim zemljama projekta – u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i razvijenijim baltičkim zemljama.

Prorektor Lalić je rekao da je Univerzitet svojim studentima, bez obzira što je u vrijeme pandemije Republika Srpska bila zatvorena, pružio uslove i mogućnosti koje imaju studenti u razvijenijim zemljama.

Suorganizatori naučnog skupa su Ekonomski fakultet Subotica Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomski fakultet Univeriteta u Nišu i Ekonomski fakultet iz Kosovske Mitrovice, kao i Privredna komora Bijeljina, a uz podršku Evropske mreže preduzetništva.

U okviru ovogodišnjeg naučnog skupa, u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, organizovani su i poslovni susreti kojima su prisustvovali poslovni partneri FPE, predstavnici realnog sektora, preduzetnici, a sve u cilju jačanja evropske mreže preduzetništva, susreta ponude i potražnje, uspostavljanja novih poslovnih kontakata, te razvoja tehnoloških, komercijalnih i istraživačkih partnerstava.