Одржан Дан отворених врата у Источном Сарајеву

Универзитет у Источном Сарајеву данас је средњошколцима завршних разреда из општина из састава града Источно Сарајево и Рогатице представио факултете и академије и које су предности студирања на тим студијским програмима.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да су Дани отворених врата одржани и у Бијељини, Добоју и Фочи и да су задовољни одзивом средњшколаца.

“На ове четири локације било је присутно близу 2.000 средњошколаца. Ми очекујемо да одређен број њих упише Универзитет у Источном Сарајеву. Овом манифестацијом не завршава се промоција Универзитета, она траје 365 дана у години”, истакао је Кулић.

Ректор је додао да је највеће интересовање претходних година, када је ријеч о упису студената, владало за студијске програме на Медицинском, Правном, Економском, Електритехничком, за психологију и кинески језик на Филозофском факултету и за двије академије.

Напоменуо је да је Универзитет у Источном Сарајеву и ове године заузео прво мјесто међу универзитетима у БиХ на “Scimago institution ranking” /SCImago institutions rankings/ СИР листи.

СИР је међународни и поштован систем рангирања који процјењује резултате истраживања и утицај универзитета и истраживачких институција широм свијета.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Никола Лапчевић препоручио је средњошколцима да изаберу један од 15 факултета и двије академије ове високообразовне установе, јер је професорски кадар одличан, а имају и добре међународне уговоре за размјену студената.

Ученик Средњошколског центра Пале Иван Бандић рекао је да га интересује одсјек филозофије, односно историја и археологија, чиме жели да се бави.

Ученица Средње школе “28. јуни” у Источном Новом Сарајеву Ана Пухало каже да је највише занима Електротехнички факултет и да је ово представљање добра прилика да се додатно информишу.