УИС учестовао на форуму Народна дипломатија као инструмент меке моћи

Универзитет у Источном Сарајеву, којег је представљао проректор за међународну сарадњу  и осигурање квалитета проф. др Марко Гутаљ, учестовао је данас на форуму Народна дипломатија као инструмент меке моћи, који је одржан у оналајн формату и уживо на Државном универзитету под именом Н.И. Лобочевског из Њижњег Новгрода.

Проректор Гутаљ је наступао са темом Дипломатија у сфери високог образовања, науке и културе на примјеру Универзитета у Источном Сарајеву.

Основна тема била је у вези са народном дипоматијом као продуженим инструментом класичне дипломатије, са акцентом на високо образовање и науку као начин успостављања ближих културних и образовних веза држава и народа.

 У пленарном дијелу форума учесницима се обратио министар иносатраних послова Руске Федерације г. Сергеј Лавров који је подвукао важност народне дипломатије, посебно у области науке и културе, сарадње и успостављања мостова између различитих држава и народа.

Министар Лавров истакао је спремност  Руске Федерације да на равноправној  основи успоставља међународну сарадњу са свим партнерима и земљама којима је стало до свог националног идентитета и интереса и са свим народима који сами креирају своју будућност.