Обиљежено 47 година успјешног рада Економског факултета Брчко

Поводом обиљежавања 47 година од оснивања Економског факултета у Брчком Универзитета у Источном Сарајеву, 7. новембра, одржана је свечана академија и додјела диплома за 30 дипломираних студената првог и другог циклуса студија.

Декан Економског факултета у Брчком проф- др Срђан Лалић рекао је да је велика част промовисати још једну генерацију дипломираних студената која је на прагу пословног свијета и да је потребно створити систем који ће ускладити тржиште рада са образовањем.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ прим. др Зијад Нишић изјавио је да је ово значајан тренутак за Брчко дистрикт и да је Економски факултет Брчко респектабилна установа и да је примарни задатак и обавеза институција у Дистрикту да буду на услузи младим људима.

Продекан за наставу и студентска питања Економског факултета Брчко проф. др  Лејла Терзић истакла је да је овај факултет посвећен унапређењу квалитета образовног система у контексту међународне препознатљивости и да су вриједности које воде Економски факултет Брчко у остварењу стратешких циљева висок квалитет наставног процеса, академска изврсност и одговорност према различитим сегментима друштвене заједнице.

Дипломирани економиста Анис Трумић, који је проглашен за студента генерације, рекао је да својим стеченим знањем жели допринијети развоју локалне заједнице, те изразио наду да ће рад и труд студената  бити препознат у друштву.

Одржан научни скуп на Економском факултету Брчко

На Економском факултету Брчко 6. и 7. новембра одржана је Девета међународна конференција „Перспективе партнерства власти, привреде и институција високог образовања у подстицању економског развоја“ с циљем унапређења привредног развоја дистрикта Брчко.

Декан Економског факултета Брчко проф. др Срђан Лалић рекао је да се нада да ће рад на овој конференцији утицати на увођење програма дуалног образовања и студије кратких циклуса у образовни систем дистрикта.

Ванредни професор на Економском факултету у Суботици Немања Бербер навео је да дуално образовање подразумијева активно укључивање привреде у високо образовање, односно практичан рад студената.

“Они студирају уз рад и на тај начин послодавац већ може да увиди какве су компетенције које се стичу”, појаснио је професор Бербер, напоменувши да се у БиХ, с циљем унапређења високог образовање спроводе “Еразмус” пројекти “Партиш” и “Дуал сци” у складу са одлукама Европске комисије.