Представници Универзитета у Источном Сарајеву учествовали на 7. Ректорском форуму југоисточне Европе и западног Балкана

Мобилност и сарадња у науци главне су теме 7. Ректорског форума југоисточне Европе и западног Балкана који је, на Свеучилишту у Ријеци 4. и 5. септембра, окупио више од 70 представника универзитета из регије. Циљ Форума је размјена добрих пракси и јачање стандарда у науци.

Универзитет у Источном Сарајеву представљали су проректор за науку, истраживање и развој проф. др Јелена Крунић и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Марко Гутаљ.

Ректорски форум југоисточне Европе и западног Балкана посвећен је унапређењу сарадње међу универзитетима и јачању гласа академских институција у овом дијелу Европе. То је једна од иницијатива које су произашле из Берлинског процеса, идеје за бољу интеграцију југоисточне Европе. За циљ има промовисање европских политика у науци и високом образовању, размјени добрих пракси, те јачању сарадње на заједничким пројектима.

7. Ректорски форум југоисточне Европе и западног Балкана пружио је платформу за размјену идеја и искустава, те је подстакао развој образовања, науке и иновација у југоисточној Еуропи.

Једна од тема Форума била је и сарадња међу универзитетима у југоисточној Европи у оквиру које је разговарано о могућим пројектима и иницијативама које би унаприједиле регионалну сарадњу.

Расправљало се и о питањима родне равноправности на универзитетима и начинима промоције једнакост полова у високом образовању.