Академска заједница: Уставни суд БиХ постао пријеки суд Српске

Уставни суд БиХ постао је пријеки суд Републике Српске – порука је са округлог стола “Уставни суд БиХ – допринос правној /не/сигурности” који је организовала академска заједница оба јавна универзитета у Репулици Српској.

Констатовано је да се БиХ налази у озбиљној уставној и политичкој кризи, а излаз се не може наћи позивањем на репресију, већ искључиво дијалогом.

Доносећи одлуке о једном од ентитета, без учешћа судија из тог ентитета, Уставни суд делегитимише свој рад.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир истакао је да је Уставни суд БиХ изашао из својих надлежности које се тичу заштите Устава и постао уставотворац, законодавац и политичка институција у којој се одређене бошњачке групе или дијелови међународног фактора у БиХ обрачунавају са Српском.

Уставни суд БиХ би сам делегитимисао свој рад и одлуке уколико би засједао и расправљао о питањима која се тичу оба или једног ентитета без учешћа судије из тог ентитета, истакао је декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић.

Мирјанић је рекао да чланови академске заједнице требају имати свој став о важним питањима као што је посљедњи поступак Уставног суда БиХ који је, кршећи сам своја правила, брисао члан 39 и тако омогућио да засједа без присуства судија из једног или другог ентитета.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић оцијенио је данас да се БиХ налази у врло озбиљној уставној и политичкој кризи, те да већ извјесно вријеме присутна криза легитимитета Уставног суда БиХ, а однедавно и криза легалитета.

Марковић је појаснио да се из уставне и политичке кризе излаз не може наћи позивањем на репресију, посебно не изношењем потпуно правно незаснованих, фактичко немогућих, али врло опасних позива да буду ангажоване Оружане снаге БиХ.

Извор: РТРС