Десето јубиларно такмичење “Кинески мост” одржано на Палама

Седам студената кинеског језика универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци, гдје постоје једине двије катедре за синологију у Босни и Херцеговини, учествовало је на такмичењу из знања кинеског језика и културе “Кинески мост” које је одржано у петак, 2. јуна, у Културном центру у Палама.

Побједница јубиларног десетог такмичења по одлуци петочланог жирија је студенткиња Сања Стајић. Другу награду освојила је Ана Симић, а трећепласирана је Милица Букара. Добитник награде за најбољи талент је Александар Савић.

Амбасада Народне Републике Кине у БиХ све ове године подржава ову манифестацију, те се на такмичењу обратио савјетник у амбасади Миао Даке који је рекао како цивилизацијски дијалог треба замијенити цивилизацијски јаз.

Додао је како у данашњем свијету постоје различите земље, регије и народи који развијају своје специфичне путеве ка модернизацији, а да се Кина залаже да све цивилизације у свијету узајамно сарађују у духу толеранције.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је програм који се изводи на кинеском језику стратешки важан за Универзитет.

„Осјећамо љубав коју кинески народ има према српском народу. Стратешки интерес Универзитета је сарадња са кинеским универзитетима” истакао је ректор Кулић.

Продекан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Владан Бартула истакао је одличну комуникацију Универзитета на међународном плану, напомињући да је 170 студената Универзитета имало прилику да посјете Кину, за шта је посебно заслужна Амбасада НР Кине.

“Кинески мост је круна наше међународне сарадње“, поручио је Бартула.

Такмичење Кинески мост састоји се од три дијела – одговори на питања из кинеске културе, други дио је такмичење из ораторских способности, а трећи дио такмичења је представљање талената.

На такмичењу учествују студенти свих година Студијског програма за кинески и енглески језик и књижевности. Посебност такмичења је што се учесници не такмиче само у својим говорним способностима, него и у знању о Кини, кинеској култури, умјетности и традицији.

Студенти имају прилику да представе своје таленте кроз посебан умјетнички програм, који представља други дио такмичења, и тако дочарају различите аспекте кинеске културе (плес, рецитацију, пјесму, древну кинеску вјештину таи чи, калиграфију, кинеске музичке инструменте). Побједник такмичења има прилику да оде у НР Кину и присуствује међународном такмичењу “Кинески мост”, са преко стотину такмичара из цијелог свијета, те представи БиХ и своје знање и таленте из кинеског језика и културе.

Досадашњи побједници су се враћали са Конфуцијевом стипендијом (студијски боравак у Кини) и сјајним пласманима, искуствима и познанствима. Другопласирани такмичари одлазе као посматрачи такмичења на путовање од 20 дана, које пружа сјајну прилику да се упозна Кина, кинеска култура и усаврши језик.