Проф. др Милан Кулић поново изабран за ректора

На изборној сједници Сената Универзитета у Источном Сарајеву, одржаној данас у просторијама Ректората,  проф. др Милан Кулић једногласно је изабран за ректора на нови мандатни период од четири године.

Професор Кулић обављао је функцију ректора Универзитета у Источном Сарајеву претходне четири године, од јуна 2019. године.

На изборној сједници професор Кулић је нагласио да су постигнути досадашњи резултати плод заједничког, одговорног и напорног рада, али прије свега, истинског међусобног повјерења руководстава седамнаест факултета/академија и руководства Универзитета. 

„Универзитет у Источном Сарајеву од његовог оснивања има стратешку мисију, да допринесе развоју локалних заједница и задржи одлазак становништва са ових простора. У наредном четворогодишњем мандату уложићу додатне напоре како би свака чланица, са својом специфичном експертизом и људским потенцијалнима, била присутнија у тијелима и пројектима јавног и приватног сектора. Тиме ће се подстицати развој локалних заједница, привлачење инвестиција и унапређење квалитета живота. У наредне четири године, имаћу обавезу служења студентима и запосленим на Универзитету а снагу знања, мудрост и енергију ћу усмјерити  у заједнички рад за добробит Универзитета у Источном Сарајеву и Републике Српске“, истакао је професор Кулић на изборној сједници.

Проф. др Милан Кулић рођен је 6. јула 1962. године у Јошаници у општини Фоча.

Основну и средњу медицинску школу завршио је у Фочи, а дипломирао је на Природно-математичком факултету Универзитета у Сарајеву на Одсјеку за биологију.

Постдипломске студије из научне области генетика уписао је 1996. године на Факултету ветеринарске медицине Универзитета у Београду, а магистрирао је 1999. године.

Докторску дисертацију је одбранио 2006. године на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци.

Универзитетску каријеру започео је на Медицинском и Стоматолошком факултету у Фочи Универзитета у Сарајеву РС, гдје је 1993. године изабран за сарадника на предмету Биологија са хуманом генетиком.

За асистента на истом предмету изабран је 1997. године, а 1999. године за вишег асистента на Медицинском факултету у Србињу Универзитета у Српском Сарајеву.

У наставничко звање доцента на предмету Хумана генетика изабран је 2006. године на Медицинском факултету у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву, на којем је 2011. године изабран у звање ванредног професора, а 2017. године у редовног професора.

Био је продекан за наставу Медицинског факултета у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву од 2006. до 2012. године. За декана Медицинског факултета у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву биран је у два мандата, од 2012. до 2019. године.

Био је члан Сената Универзитета у Источном Сарајеву од 2007. до 2012. године.

Кулићев научноистраживачки рад везан је за област генотоксикологије, онкогенетике и генетике хендикепа. Објавио је бројне радове и учествовао у националним и међународним пројектима, саопштио је Универзитет.

Добитник је Повеље Универзитета у Источном Сарајеву за нарочите заслуге и изузетан допринос развоју ове високошколске установе и за изузетна достигнућа у наставнонаучној, културној и другим дјелатностима Универзитета.