Посјета представника Уралског федералног универзитета

Универзитет у Источном Сарајеву посјетили су представници Уралског федералног универзитета са сједиштем у Јекатеринбургу, који је једна од најпрестижнијих високообразовних институција у Руској Федерацији.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић је на састанку у Ректорату, одржаном 23. маја, угостио професора Алексеја Константиновича Кљујева, директора Факултета државне управе и предузетништва и уредник часописа „Универзитетско управљање: пракса и анализа“ и професора Ану Багирову, замјеника директора за истраживање и иновације Департмана за социологију и јавну управу.

Представници двије институције међусобно су се упознали о активностима у области наставе, научно-истраживачког рада и међународне сарадње.

Ректор Кулић са сарадницима упознао је госте из Русије са активностима факултета у области наставе, студентске праксе и других облика ваннаставних активности, организовања научних скупова и учешћа у научно-истраживачким пројектима, те међународне сарадње.

Посебан акценат стављен је на сарадњу из области друштвених наука, нарочито из области јавне управе са Правним факултетом, као и са Филозофским факултетом, Економским факултетом Пале и Економским факултетом Брчко.

Са гостима из Русије договорена је сарадња у више области: учешће на научним скуповима, објављивање радова у научним часописима и зборницима радова, размјена професора који ће држати предавања нашим и руским студентима; размјена студената; разматрање могућности оснивања заједничких студијских програма на мастеру или кратких студија; учешће у заједничким научно-истраживачким пројектима.

На крају плодног и садржајног састанка, оцијењено је да постоје значајне могућности за сарадњу и да ће први облици сарадње бити реализовани током наредних неколико мјесеци.

Представници Уралског федералног универзитета посјетили су и Правни факултет и Филозофски факултет у Палама, гдје су са представницима ових факултета Универзитета у Источном Сарајеву разговарали о конкретним облицима сарадње.