Светосавски пријем на Универзитету у Источном Сарајеву

Ректорски тим Универзитета у Источном Сарајеву заједно са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, данас је уприличио пријем поводом празника посвећеног Светом Сави, једном од највећих просвјетитеља у историји српског народа.

Светосавски пријем организован је у оквиру свечаности поводом обиљежавања Дана Републике Српске.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић поручио је да је Свети Сава најсвјетлија и најзначајнија личност у српској историји, иако је овај народ изњедрио планетарно важне личности попут Николе Тесле, Вука Караџића, Михајла Пупина и Милутина Миланковића.

“Свети Сава је дао оно најважније нашем народу, а то је да знамо ко смо. Он је урадио много за српску државу и у временима у којима живимо лик и дјело Светог Саве помаже нам да све тешкоће превазилазимо”, истакао је ректор Кулић.

Помоћник министра за високо образовање доц. др Јелена Старчевић истакла је да је ће овакви пријеми на универзитетима у Републици Српској постати традиција у будућности, што ће бити прилика да се академска заједница и шира јавност подсјете на значај очувања националног идентитета, језика, писма, традиције и историје.

“Свједоци смо да српски народ и уопште православни народ у земљама Европе никада није био у тежој ситуацији него што је то данас. Свакодневно смо изложени притисцима, пријетњама и тежњама да изгубимо национални идентитет и заборавимо ко смо”, нагласила је Старчевићева.

Декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи проф. др Владислав Топаловић подсјетио је на важност лика и дјела Светог Саве у образовању Срба на овим просторима, те нагласио да српски народ, школство и наука нису настали средином 20. вијека.

“Ми нисмо почели у Јајцу, ни у ЗАВНОБиХ-у, нити у Авноју него је наша историја много старија. Већ почетком 13. вијека када је Свети Сава овдје у Босни основао Дабробосанску епархију и у Херцеговини Херцеговачку, тада је почео наш напредак и наш пут ка будућности”, истакао је декан Топаловић.

Данашњем пријему присуствовали су декани и продекани факултета у склопу Универзитета у Источном Сарајеву, представници студената, пријатељи и сарадници Универзитета из политичког, привредног, културног и јавног живота.