Министар Будимир посјетио Универзитет у Источном Сарајеву

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске доц. др Жељко Будимир боравио је данас у првој радној посјети Универзитету у Источном Сарајеву након што је преузео дужност на овој функцији.

Након састанка са ректором Универзитета проф. др Миланом Кулићом и сарадницима, министар Будимир истакао је да је Универзитет у Источном Сарајеву стасавао са Републиком Српском, те да је поносан на резултате који је овај универзитет постигао у 30 година рада и постојања.

“Колеге су у 30 година у врло специфичним околностима водиле борбу да би наставни процес трајао, да би у овако разуђеном облику функционисања допринијели томе да студенти ни у једном тренутку не осјете да овај Универзитет није класичан кампуски тип универзитета гдје се сви студенти налазе на једном мјесту или у једном граду”, рекао је министар Будимир.

Напомињући да су јавни универзитети у Источном Сарајеву и Бањој Луци стратешке институције високог образовања и залог будућности Републике Српске, министар је нагласио да ће његов циљ као ресорног министра бити да два јавна универзитета расту и помажу развој Републике Српске, те да спријече одлазак младих високообразованих људи.

“Подршка ће бити свакако у наредном периоду за све оне пројекте које смо започели, разговараћемо и о будућим пројектима, а унапређиваћемо оно до чега је мени нарочито стало а то је да ова два универзитета функционишу као један универзитет а то је Република Српска”, нагласио је министар Будимир.

Он је најавио и нови закон о високом образовању, као и да ће се направити свеобухватније измјене у овом закону, како он не би био мијењан толико често.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је Влада Републике Српске испунила захтјеве јавних универзитета да ресорни министар буде везан за високошколско образовање.

“Министар на такав начин много боље схвата и разумије проблеме који се дешавају у високом образовању и лакше их рјешавамо и пратимо”, нагласио је ректор Кулић.

Он је додао да је један од закључака данашњег састанка да је високошколско образовање у Републици Српској добро, али и да има простора за напредак, те да је то процес који се стално мора усавршавати.

Ректор је навео и да је министра упознао о инвестицијама на Универзитету у Источном Сарајеву, као и о пројектима који се тренутно спроводе на овом универзитету, а које финансира Влада Републике Српске.

“Један дио инвестиција које се односе на Медицински факултет у Фочи, вриједан око 1.470.000 КМ је реализован, а остаје пројекат изградње зграде Ректората и Музичке академије, Факултета физичког васпитања и спорта – вриједност та три пројекта је око 16,5 милиона КМ”, истакао је ректор Кулић и додао да је вриједност пројекта изградње студентског дома у Источном Сарајеву око седам милиона КМ.

Осим ових пројеката у плану је и изградња студентских домова у Бијељини и Фочи због све већег интересовања како домаћих тако и иностраних студената за студирањем на Медицинском факултету у Фочи.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић навео је да су на састанку са министром Будимиром разговарали о стварима које се тичу спровођења новог закона о високом образовању, те да је наглашена важност дуалног образовања, као и да ће се у будућности разговарати о побољшању студентског стандарда.

Предсједник Уније студената Републике Српске Урош Бјелица након састанка изразио је наду да ће Унија студената у сарадњи са ресорним министарством реализовати многе пројекте важне за студентску популацију.

Након састанка у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву, министар са сарадницима, ректорски тим Универзитета и представници студената обишли су радове на будућој згради Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.