Сарадња универзитета и студената из Сарајева и Источног Сарајева

Студенти из Сарајева и Источног Сарајева, захваљујући сарадњи два универзитета, повезали су се кроз размјену мишљења и искуства и заједничко учење о изградњи мира.

Универзитет у Сарајеву и Уред за подршку студентима (УПС!) у сарадњи с Универзитетом у Источном Сарајеву и Центром за подршку студентима с инвалидитетом завршили су пројекат „Сви за мир – Мир за све“ којем је циљ био социјално оснаживање и оспособљавање младих за активно и демократско учествовање у друштву, те едукацију о изградњи мира и међусобном разумијевању.

Пројекат је окупио двадесетак студената из оба града, а настао је у склопу сарадње два универзитета која је почела у марту ове године, уз подршку УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност.

Студенти су прво учествовали у дводневном модулу унутар којег су реализоване теме кроз предавања и радионице о култури мира и образовању за мир, асертивним комуникацијским вјештинама у функцији превенције конфликта и људским правима, те се упознали с појмовима идентитета, предрасуда и дискриминације, уз развој критичког мишљења.

„Сви мислимо да добро познајемо појмове као што су демократија и људска права, али смо кроз овај пројекат научили колико нисмо упознати са својим правима, колико је дискриминација присутна и колико су права људи угрожена. Схватили смо и да, колико год се трудили, имамо стереотипе и то морамо освијестити и радити на томе“, казала је Јована Стјепанић, студенткиња Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Након реализованог модула, студенти су радили истраживачке радове у тимовима на теме које су одабрали истраживати уз подршку менторки, те их презентовали на заједничком окупљању протеклог викенда.

За Нермину Ибрахимовић, студенткињу Педагошког факултета Универзитета у Сарајеву, то је била прилика за стицање нових знања о миру и свему што млади могу урадити да допринесу очувању мира.

„Кроз рад на овом истраживању сам схватила да сам и ја била у оној групи која схвата да ако нема рата – мир је. Кад сам почела радити запитала сам се шта је мир? Схватила сам да смо сви одговорни као појединци за стање у којем живимо и да се требамо трудити да унапређујемо то стање и цјелокупно друштво. Требамо кроз одгојно-образовни рад да потичемо младе да буду не само мирољупци него и миротворци“, казала је Нермина.

Кроз пројекат „Сви за мир – Мир за све“ студенти су научили много о изградњи мира, а осим стечених знања посебно су били захвални на чињеници што су се – након двије године онлајн наставе – први пут окупили и имали презентације уживо. Такође су срећни што су стекли нова пријатељства.

„Нисам до сада имала прилику да упознам и сарађујем са студентима из Сарајева и жао ми је због тога – јер толико смо близу и толико једни од других можемо учити и надам се да ће то сада кренути интензивније. Ово је било дивно и незаборавно искуство и увелико доприноси развијању компетенција, ширењу свијести и сузбијању предрасуда“, казала је Јована Стјепанић.

„Било је ово веома лијепо искуство. Нажалост немамо толико пројеката и необично ми је то што смо имали овакав вид сарадње, али сам сретна што сам имала прилику да упознам нове људе. Битно је причати о миру, јер мир је дио свих нас и сви требамо учествовати у његовој изградњи“, казала је Хена Фајић, студенткиња Педагошког факултета Универзитета у Сарајеву.

Професорице са оба универзитета које су водиле студенте кроз овај процес су посебно поносне на оно што су они заједно постигли у протеклих неколико мјесеци.

„Све што смо од програмских активности у пројекту планирали је и реализирано, али ради нарави пројекта чини нам се да смо на крају сви добили и више, посебно у контексту повезивања студената. Радоват ће ме ако они буду промотори мира, ако буду живјели те вриједности и, будући да су већином педагози, психолози, одгајатељи и учитељи, да те вриједности у својим учионицама и код својих ученика сутра одгајају“, казала је професорица Сандра Бјелан са Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву.

Учествовање у овом пројекту било је посебно задовољство и част и за њену колегиницу са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, професорицу Ранку Перућицу.

„Нашем друштву је потребно више оваквих пројеката који ће се бавити темама које су битне за наше друштво. Изградња мира је врло актуелна и изискује шире промишљање – да траје дуже и да се укључе и друге организације“, закључила је она.