Свечано обиљежен јубилеј 30 година од оснивања Универзитета у Источном Сарајеву

Поводом обиљежавања јубилеја 30 година од оснивања Универзитета у Источном Сарајеву, у Културном центру Источно Ново Сарајево у сриједу, 14. септембра, одржана је свечана академија у присуству бројних угледних званица из јавног, културног, вјерског и политичког живота Републике Српске, дипломатског кора, као и уважених гостију из пријатељских земаља Србије, Русије, Грчке, Јапана.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да је Универзитет, којег је прије 30 година основала генерација храбрих визионара, данас израстао у међународно признату научнообразовну институцију.

“Универзитет су давне 1992. године основали подвижници, једна генерација храбрих људи са визијом који су формирали и Републику Српску. Знали су да са стварањем Српске морају упоредо да се боре и са незнањем које би могло да угрози просперитет наше Републике”, рекао је ректор Кулић, напомињући да је један од стратешких циљева оснивања Универзитета био да задржи младе људе на овим просторима, те да се послије 30 година може рећи да се успјело у тој намјери.

Ректор је истакао да је око 21.000 студената дипломирала на Универзитету у Источном Сарајеву, те да су многи од њих данас на веома важним позицијама, као и да велике заслуге за рад и остварене резултате Универзитета имају наставници и сарадници.

“Задатак приликом оснивања је био и стварање властитог кадра, што смо веома успјешно завршили, јер скоро сви наши факултети имају властити кадар. Негдје око 540 наставника и сарадника учествује у извођењу наставе на нашем универзитету, као и бројни хонорарни наставници и сарадници”, истакао је ректор Кулић.

Он је додао и да га посебно радује стални напредак Универзитета у Источном Сарајеву на међународним ранг листама универзитета, гдје су постигнути фантастични резултати, те је нагласио да је овај јубилеј тренутак да себи задају нове циљеве, а то је стално напредовање и усавршавање научноисраживачког рада.

Највеће признање, Орден Универзитета, ректор Кулић уручио је предсједнику Владе Републике Српске господину Радовану Вишковићу за нарочите заслуге и изузетан допринос у развоју и афирмацији научне, наставне, културне, спортске и других дјелатности Универзитета.

Предсједник Владе захвалио се на признању које му је додијељено, те изразио посебно задовољство што је јубилеј Универзитета у Источном Сарајеву повезан са рођенданом Републике Српске, што и једно и друго славе 30 година, те честитао јубилеј ректору Милану Кулићу и свим запосленима на Универзитету, као и свим грађанима источног дијела Републике Српске.

„Универзитет у Источном Сарајеву је за 30 година рада доказао да је, поред Универзитета у Бањалуци, водећи у Републици Српској у научноистраживачком раду о чему свједоче бројни споразуми потписани са универзитетима у БиХ, региону и шире“, рекао је предсједник Владе, додајући да је највећи допринос Универзитета заправо више од 18.000 свршених студената који су данас предавачи, асистенти и професори, али и на значајним позицијама у институцијама, реалном и јавном сектору.

Он је изразио задовољство и повезаношћу Универзитета са потребама привреде која је на завидном нивоу, истакавши да су привреди управо потребни млади и школовани људи.

Орден Универзитета за нарочите заслуге и изузетан допринос у развоју и афирмацији научне, наставне, културне, спортске и других дјелатности Универзитета, додијељен је и градоначелнику Источног Сарајева господину Љубиши Ћосићу.

Градоначелник Ћосић изразио је захвалност за признање које му је додијељено, те истакао да му је част што има прилику да буде дио генерације људи који ће оставити траг у развоју Универзитета у Источном Сарајеву.

 „Три деценије постојања Универзитета у Источном Сарајеву – јубилеј је вриједан сваког поштовања, посебно ако се узме у обзир историјат нашег Универзитета и све оно са чиме су људи који су га градили и развијали морали да се боре. Од настанка у претешким условима сукоба и рата, преко развоја заједно са Републиком Српском до данас када у нашем граду имамо респектабилну високообразовну установу у регионалним оквирима“, истакао је градоначелник Ћосић.

На свечаној академији у Култиурном центру, Његово преосвештенство епископ врањски Пахомије уручио је ректору Кулићу високо признање Орден сурдуличких мученика за вишегодишњу плодну сарадњу Универзитета у Источном Сарајеву и Епархије врањске на пољу истраживања српске историје и изградње културе памћења.

На свечаности је премијерно приказан филм о историјату развоја Универзитета у Источном Сарајеву, у режији Сњежана Лаловића, а свечаност су уљепшали својим наступима Камерни хор смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, лауреат бројних најпрестижнијих награда и признања на свјетским такмичењима хорске музике, као и Гудачки оркестар Музичке академије.