Споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и Вакајама Универзитета из Јапана

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) и државни Вакајама универзитет из Јапана, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану, потписали су међууниверзитетски Споразум о сарадњи на период од пет година.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство ректора Чихиро Итоха /Chihiro Itoha/, амбасадора Босне и Херецеговине у Јапану Њ.Е. Синише Берјана, проректора и професора са јапанског универзитета, организована је 01. јула 2022. године на јапанском универзитету у префектури Вакајама.

Овај догађај је изазвао велику пажњу јапанских медија који су пратили свечану церемонију потписивања Споразума, између осталих и најпопуларнијег и најгледанијег јапанског ТВ канала, тзв. NHK канала.

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена студената и академског особља, спровођење заједничких истраживачких активности, као и размјена материјала и информација неопходних за побољшање квалитета извођења наставе.

По завршетку церемоније потписивања, амбасадор Берјан је, с обзиром на околности и немогућности личног присуства руководства УИС-а на заједничкој церемонији потписивања, уручио пригодан поклон ректору јапанског универзитета у име ректора УИС-а, проф. др Милана Кулића, са симболиком природних љепота и пољопривредних потенцијала Републике Српске. Јапански домаћини су изразили спремност да посјете УИС до краја текуће године.

Вакајама универзитет је основан давне 1949. године и једини је државни универзитет у Јапану који у свом саставу има и Факултет за туризам, чији професори су организатори и носиоци свих активности престижног Свјетског јапанског фестивала туристичког филма.