Sporazum o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Vakajama Univerziteta iz Japana

Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) i državni Vakajama univerzitet iz Japana, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu, potpisali su međuuniverzitetski Sporazum o saradnji na period od pet godina.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo rektora Čihiro Itoha /Chihiro Itoha/, ambasadora Bosne i Herecegovine u Japanu Nj.E. Siniše Berjana, prorektora i profesora sa japanskog univerziteta, organizovana je 01. jula 2022. godine na japanskom univerzitetu u prefekturi Vakajama.

Ovaj događaj je izazvao veliku pažnju japanskih medija koji su pratili svečanu ceremoniju potpisivanja Sporazuma, između ostalih i najpopularnijeg i najgledanijeg japanskog TV kanal, tzv. NHK kanala.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena studenata i akademskog osoblja, sprovođenje zajedničkih istraživačkih aktivnosti, kao i razmjena materijala i informacija neophodnih za poboljšanje kvaliteta izvođenja nastave.

Po završetku ceremonije potpisivanja, ambasador Berjan je, s obzirom na okolnosti i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva UIS-a na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, uručio prigodan poklon rektoru japanskog univerziteta u ime rektora UIS-a, prof. dr Milana Kulića, sa simbolikom prirodnih ljepota i poljoprivrednih potencijala Republike Srpske. Japanski domaćini su izrazili spremnost da posjete UIS do kraja tekuće godine.

Vakajama univerzitet je osnovan davne 1949. godine, i jedini je državni univerzitet u Japanu koji u svom sastavu ima i Fakultet za turizam, čiji profesori su organizatori i nosioci svih aktivnosti prestižnog Svjetskog japanskog festivala turističkog filma.