Ректор Кулић угостио професорицу Андреу Јефтановић, праунуку Глигорија Јефтановића

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић угостио је данас Андреу Јефтановић, праунуку једног од најугледнијих сарајевских Срба Глигорија Јефтановића, која живи и ради у Чилеу као професор на Универзитету у Сантијагу.

Представљајући настанак и рад Универзитета у Источном Сарајеву током 30 година постојања, ректор Кулић је истакао и његов стратешки значај за источни дио Републике Српске и задржавање младих на овом простору.

Ректор Кулић је говорио о успјешној међународној сарадњи коју Универзитет остварује и високим позицијама које заузима на престижним свјетским универзитетским ранг листама.

Професорица Јефтановић, која је трећи пут у БиХ, а први пут у посјети Универзитету у Источном Сарајеву, напоменула је како јој је познато шта су напори академског и административног особља за успјешно функционисање једне високошколске установе, нарочито због специфичности интегрисаног универзитета чијих је 17 чланица смјештено у 10 градова и општина у источном дијелу Републике Српске.

На састанку у Ректорату било је ријечи о могућности успостављања сарадње Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Сантијагу, те је професорица Јефтановић истакла да ће обавијестити колеге из сектора за међународну сарадњу о данашњем састанку са ректором Кулићем, с увјерењем да ће се остварити међууниверзитетска сарадња.

Андреа Јефтановић је дипломирани социолог, докторирала је латиноамеричку књижевност на Универзитету Калифорније у Берклију (University of California, Berkeley) и предаје на Универзитету у Сантијагу, Чиле (Universidad de Santiago de Chile). Романописац, добитница више награда из књижевности, ради и као позоришни критичар.

Праунука је једног од најзначајнијих сарајевских Срба Глигорија Јефтановића (1841-1927), чија је породична гробница на градском гробљу Баре у Сарајеву у мају прошле године обновљена на иницијативу градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића.

Јефтановић је био један од најбогатијих привредника у Сарајеву и БиХ. Један је од оснивача прве српске штедионице 1904. године, прве српске банке 1907. године, градитељ и власник хотела “Европа”, те један од оснивача СПКД “Просвјета” и Српског пјевачког друштва “Слога”.