Свечано отворена четврта љетна школа у организацији руског Државног аграрног универзитета „Петра I“ из Вороњежа и Универзитета у Источном Сарајеву

Данас је свечано отворена четврта љетна школа у организацији руског Државног аграрног универзитeта „Петра I“ из Вороњежа и Универзитета у Источном Сарајеву, која се ове године одржава у онлајн формату и трајаће до 2. јуна.

Током трајања љетне школе предвиђено је да студенти свакодневно слушају предавања из области економије са посебним освртом на перспективе и изазове економске  сарадње између Републике Српске и Руске Федерације.

На церемонији свечаног отварања учеснике су поздравили ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, декан Економског факултета Пале проф. др Радомир Божић, потом ректор Државног аграрног универзитета из Вороњежа професор А.В. Агибалов и декан Економског факултета А.Н. Черних.

У поздравним обраћањима руководства оба универзитeта изразили су задовољство што је упркос свим околностима организована ова манифестација у онлајн формату, али и наду да ће се већ у наредним годинама љетна школа одржавати уживо, на класичан начин.

Ректор Кулић је истакао важност љетне школе, не само због нових знања и искустава из одређених области за студенте, већ и због чвршћих културних веза и пријатељстава измећу студената и наставника наших универзитета.

Проф. др Радомир Божић искористиo је прилику да се захвали колегама из Руске Федерације на изузетној сарадњи у претходним годинама на свим пољима, те је позвao госте да наставе активно учествовати у раду научних конференција и заједничког научно-истраживачког рада који се проводи на бази два партнерска универзитeта.

Церемонију отварања пратили су и полазници летње школе Економског факултета Пале.

Универзитет у Источном Сарајеву његује вишегодишњу сарадњу са Аграрним универзитетом из Вороњежа. Кроз програме љетне школе, у заједничкој организацији два универзитета у претходним годинама, прошло је готово 300 студената и наставника два партнерска универзитета уживо, као и 130 студената који су у претходној години похађали летњу школу у онлајн формату.

Пољопривредни факултет, Филозофски факултет Пале, Економски факултет у Брчком и Технолошки факултет већ неколико година активно учествују у програмима размјене студената и наставника два универзитета. Осим програма међународне мобилности, два универзитета остварују изузетну сарадњу и у области научноистраживачког рада, организацији заједничких научних конференција, као и заједничког учешћа у научно-истраживачким пројектима.