Svečano otvorena četvrta ljetna škola u organizaciji ruskog Državnog agrarnog univerziteta „Petra I“ iz Voronježa i Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Danas je svečano otvorena četvrta ljetna škola u organizaciji ruskog Državnog agrarnog univerziteta „Petra I“ iz Voronježa i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja se ove godine održava u onlajn formatu i trajaće do 2. juna.

Tokom trajanja ljetne škole predviđeno je da studenti svakodnevno slušaju predavanja iz oblasti ekonomije sa posebnim osvrtom na perspektive i izazove ekonomske  saradnje između Republike Srpske i Ruske Federacije.

Na ceremoniji svečanog otvaranja učesnike su pozdravili rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, dekan Ekonomskog fakulteta Pale prof. dr Radomir Božić, potom rektor Državnog agrarnog univerziteta iz Voronježa profesor A.V. Agibalov, i dekan Ekonomskog fakulteta A.N. Černih.

U pozdravnim obraćanjima rukovodstva oba univerziteta izrazili su zadovoljstvo što je uprkos svim okolnostima organizovana ova manifestacija u onlajn formatu, ali i nadu da će se već u narednim godinama ljetna škola održavati uživo, na klasičan način.

Rektor Kulić je istakao važnost ljetne škole, ne samo zbog novih znanja i iskustava iz određenih oblasti za studente, već i zbog čvršćih kulturnih veza i prijateljstava izmeću studenata i nastavnika naših univerziteta.

Prof. dr Radomir Božić iskoristio je priliku da se zahvali kolegama iz Ruske Federacije na izuzetnoj saradnji u prethodnim godinama na svim poljima, te je pozvao goste da nastave aktivno učestvovati u radu naučnih konferencija i zajedničkog naučno-istraživačkog rada koji se provodi na bazi dva partnerska univerziteta.

Ceremoniju otvaranja pratili su i polaznici letnje škole Ekonomskog fakulteta Pale.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu njeguje višegodišnju saradnju sa Agrarnim univerzitetom iz Voronježa. Kroz programe ljetne škole, u zajedničkoj organizaciji dva univerziteta u prethodnim godinama, prošlo je gotovo 300 studenata i nastavnika dva partnerska univerziteta uživo, kao i 130 studenata koji su u prethodnoj godini pohađali letnju školu u onlajn formatu.

Poljoprivredni fakulteta, Filozofski fakultet Pale, Ekonomski fakultet u Brčkom i Tehnološki fakultet već nekoliko godina aktivno učestvuju u programima razmjene studenata i nastavnika dva univerziteta. Osim programa međunarodne mobilnosti, dva univerziteta ostvaruju izuzetnu saradnju i u oblasti naučnoistraživačkog rada, organizaciji zajedničkih naučnih konferencija, kao i zajedničkog učešća u naučno-istraživačkim projektima.