Отворен 21. међународни научно-стручни скуп “Инфотех-Јахорина 2022”  

Међународни научно-стручни скуп “Инфотех-Јахорина 2022”, у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, свечано је отворен у сриједу, 16. марта, на Јахорини.

Скуп је отворио министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, мр Срђан Рајчевић поручивши да “Инфотех” представља традицију у научноистраживачкој заједници Републике Српске која траје 21 годину.

“Посебно ми је задовољство што смо имали прилику да констатујемо данас да је на овогодишњем `Инфотеху-Јахорина` објављено 158 радова који су, не само локалног и регионалног карактера, него и међународног. То даје једну посебну тежину `Инфотеху` као међународном скупу прве категорије како је карактерисало Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво”, рекао је министар Рајчевић.

Рајчевић каже да ће ресорно министарство учинити све да “Инфотех-Јахорина” буде и даље референтна научна конференција која ће сваке године окупљати најцјењеније стручњаке из области информационо комуникационих технологија и гдје ће имати прилике говорити о актуелним будућим изазовима који се постављају пред човјечанство и покушати дати научни одговор на све те изазове.

Министар Рајчевић се захвалио Организационом одбору научног скупа који из године у годину показују да “Инфотех–Јахорина” заслужује онај епитет и оно мјесто у научноистраживачкој заједници коју данас имамо.

На отварању 21. међународног научно-стручног скупа ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић изразио је задовољство што ће на овогодишњем „Инфотеху“, који се одржава до петка, 18. марта у хотелу “Бистрица” на Јахорини, бити представљено 158 радова у чијем креирању је учествовало 480 аутора из 16 земаља.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Божидар Поповић рекао да је на научни скуп пријављено више од 180 радова, а 158 је добило позитивне рецензије, као и да ће научни скуп бити одржан у комбинованом режиму, усменим сесијама, али и онлајн сесијама гдје је пријављено 38 радова, и то пристиглих из Канаде, САД, као и европских земаља, потом Индије, Русије, Алжира и Египта тако да је научни скуп прерастао границе Европе на шта су на Факултету веома поносни.

Продекан за наставу на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву Срђан Лале каже да се научни скуп базира на примјени информационо-комуникационих технологија које су данас веома заступљене у свим сферама живота.

Продекан за науку и предузетништво на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Младен Бањанин истиче да су посебно поносни на научни скуп који је постао традиционалан, а задње четири године радови који се објаве на симпозијуму имају могућност да буду објављени и у дигиталној библиотеци свјетске базе научних радова.

У склопу 21. међународног симпозијума Инфотех-Јахорина, одржана је панел дискусија на тему Дигитализација привреде кроз сарадњу са академском заједницом, коју је водила госпођа Сања Мијовчић.

Симпозијум окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у области система управљања, комуникационих, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Главне тематске области Симпозијума су: Рачунарски системи и софтвер, Комуникациони системи и технологије, Енергетски системи, Производни системи, Системи управљања, Електронски системи.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и техничким коспонзорством Института инжењера електротехнике и електронике.

Симпозијум данас представља један од водећих скупова у региону посвећених области информационих и комуникационих технологија и њиховој примјени у различитим областима

Извор: Редакција/Срна

Аутор фотографија: Дарко Ковачевић