Одржана XXIV сједница Сената

На сједници Сената одржаној 30. новембра констатовано је да је Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву изабрао нове чланове Сената. Изабрани су студенти: Бојан Павловић, Стефан Слијепчевић, Немања Митровић, Михаило Дробњак и Марко Лубура.

Такође, чланови Сената су констатовали да је проф. мр Сандри Ивановић престала функција проректора за студентска питања, културу, умјетност и спорт због подношења оставке и то са даном подношења исте. тј. 19. новембра, сходно томе, именованој је престало и својство члана и предсједавајућег Вијећа хуманистичких наука, те је Сенат за новог члана и предсједавајућег Вијећа хуманистичких наука именовао проректора за међународну сарадњу и осигурање квалитета доц. др Марка Гутаља.

Такође, на сједници је извршено именовање чланова Управног одбора из реда привредника и из реда студената. Сенат је, такође, извршио избор и именовање чланова Управног одбора представника административног особља у Управни одбор.

На приједлог Привредне коморе Републике Српске за члана УО из реда привредника именован је господин Синиша Зекић. На приједлог Уније удружења послодаваца Републике Српске за члана УО из реда привредника именован је господин Дејан Мијић.

Борис Шкипина именован је за члана УО из реда студената УИС, а на приједлог Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву.

Сњежана Галинац је изабрана и именована за члана Управног одбора из реда административног особља Универзитета у Источном Сарајеву.

На сједници је именована Комисија за разматрање конкурсног материјала у поступку избора и именовања чланова представника академског особља у УО УИС, а по конкурсу објављеном 10. новембра.

Сенат је дао аутентично тумачење члана 7 става 2 Правилника о кориштењу софтвера за детекцију плагијаризма на УИС-у.

Разматрана је и препорука Омбудсмана БиХ поводом омогућавања бесплатног школовања на универзитетима у Републици Српској дјеци без родитељског старања.

На сједници је усвојен Извјештај о броју уписаних студената у академску 2021/2022. годину на сва три циклуса студија која се изводе на Универзитету у Источном Сарајеву.

Сенат је усвојио Акциони план родне равноправности на УИС, те на сједници одлучивао о изборима у звање наставника и сарадника и другим редовним питањима из своје надлежности.