Електротехнички факултет представио опрему вриједну око 50.000 КМ

Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву представио је рачунарску опрему вриједну око 50.000 КМ која се састоји од 20 рачунара новије генерације, двије смарт табле, лаптопа који ће се користити за лабораторијске радове, те штампача и видео-бимова.

Професор на Електротехничком факултету Слободан Лубура рекао је да је овим унапријеђена једна од сала факултета, гдје је стара опрема замијењена новом, те додао да се двије паметне табле користе за интерактивну наставу, односно помажу за одржавање онлајн наставе.

Према његовим ријечима, у оквиру пројекта “Саксес Еразмус плус”, Електротехнички факултет је добио аудио-визуелни систем који ће бити инсталисан у амфитеатру, како би се оспособиле двије мултимедијалне сала.

„Циљ овог пројекта `Саксес`, чији смо партнер, јесте запошљавање младих људи након завршених основних студија, односно њихово дошколовавање, преквалификација, кратки курсеви и остали видови обуке, како би се лакше снашли на тржишту рада“, рекао је Лубура новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је техника област која се стално развија, тако да Факултет покушава да држи корак са тим, колике су му могућности.

Лубура је истакао да се у БиХ генерално мало улаже у нову опрему, те додао да овај факултет покушава да улаже у њу сваке године, да издвоји и властитих средстава, заједно са оним што добије од Владе Републике Српске и других извора финансирања.

„Када се ради о софтверској индустрији, данас је то много лакше, јер нису потребни неки значајни лабораторијски ресурси. Довољно је имати савремено опремљене лабораторије са рачунарима, те добрим протоком интернета“, нагласио је Лубура.

Декан Електротехничког факултета Божидар Поповић рекао је да је ова високошколска установа у међувремену укључена у четврти “Еразмус” пројекат, те појаснио да сви они имају дио који се односи на набавку опреме која ће се користити у извођењу наставе или лабораторијске опреме која се користи у научно-истраживачке сврхе.

До краја године се, према његовим ријечима, очекују три набавке, кроз исти број пројеката.

„За пројекат `Калцеа` већ је расписана набавка и на износи око 29.000 евра. Поред рачунарске опреме којом ћемо опремити још једну салу на Електротехничком факултету, добићемо и значајну лабораторијску опрему коју ћемо користити за обновљиве изворе енергије“,  истакао је Поповић, те појаснио да је ова опрема битна за мастер програм који је покренут на другом циклусу студија.

Он је навео да је ово показатељ да је Електротехнички факултет сазрео у озбиљну научно-истраживачку установу, са озбиљним научним кадром, као и да је препознат у свијету, гдје се, са иностраним партнерима пробио на европско тржиште.

„На том пољу смо постали јако значајни и сви траже да сарађују с нама, јер смо одговорни и можемо да покажемо и докажемо резултате“, истакао је декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Професор емеритус Слободан Милојковић истакао је да без људи нема рада, односно да би једна високошколска установа функционисала и опстала, потребно је да створи сопствени кадар.

Према његовим ријечима, данашњи професори Електротехничког факултета и његов декан су прва генерација која се школовала у ненормалним ратним и послијератним условима на овом факултету.

„Ми смо радили уз помоћ најбољих професора из окружења. Стварали смо млади кадар који је врло успјешно прихватио знања, али је било јасно да без опреме нећемо моћи, јер се технологија брзо мијења“, нагласио је Милојковић, те додао да је садашњи Електротехнички какултет на нивоу предратног, који је био познат не само у бившој Југославији, већ и у Европи.

Извор: СРНА