Радна посјета представника Универзитета у Источном Сарајеву универзитетима у Грчкој

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву, предвођена ректором проф. др Миланом Кулићем, у периоду од 20. до 22. септембра боравила је у посјети Аристотеловом универзитету у Солуну и Универзитету Западне Македоније у Козанију, са којима су потписани споразуми о сарадњи почетком 2021. године.

Потписивање споразума и недавна посјета организовани су  захваљујући посредовању амбасадора Босне и Херцеговине у Грчкој Њ.Е. гђи Милици Ристовић-Крстић и амбасадора Грчке у Босни и Херцеговини Њ.Е. г-дина Димитриоса Папандреу.

Током посјете Аристотеловом универзитету у Солуну, који је највећи универзитет у Грчкој, ректор и проректори Универзитета у Источном Сарајеву су разговарали о конкретним правцима будуће сарадње два универзитета на пољу научноистраживачког рада, размјени студената и академског особља, као и о заједничком учешћу на међународним пројектима.

Декани Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић, Машинског факултета проф. др Милија Краишник и Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ проф. др Владислав Топаловић имали су састанке са деканима факултета Аристотеловог универзитета, те су договорени даљи кораци и сарадња. На састанку одржаном на овом престижном грчком универзитету, декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић представио је рад и активности Центра за хеленске студије који дјелује при Филозофском факултету у Палама.

Током посјете Универзитету Западне Македоније у Козанију ректори два универзитета разговарали су о могућностима сарадње, док су проректори и декани Универзитета у Источном Сарајеву, на појединачним састанцима, размијенили искуства са ресорним проректорима и деканима Универзитета Западне Македоније и изражен је обострани интерес за остваривање академске сарадње у будућности.

Универзитет Западне Македоније и ове године учествоваће у раду међународног научног скупа  од посебног значаја Агросим 2021, чији је организатор Пољопривредни факултет, а разматране су заједничке активности у области техничких наука.

Осим на ова два  грчка универзитета,  делегација Универзитета у Источном Сарајеву боравила је у Нишу, гдје се састала са градоначелницом Драганом Сотировском. У оквиру овог састанка ректор проф. др Милан Кулић представио је организацију и рад Универзитета, а једна од тема била је и начин остваривања сарадње Универзитета у Источном Сарајеву и академске заједнице у Нишу.