Свечаном академијом обиљежено 29 година рада Универзитета

Свечаном академијом у Административном центру Владе Републике Српске 14. септембра обиљежено је 29 година постојања и рада Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета проф. др Милан Кулић је на Свечаној академији у Источном Сарајеву истакао да је Универзитет током 29 година рада постигао импозантне резултате, те да је за 29 година рада својим дјеловањем и енергијом предњачио у мијењању на боље општег амбијента града Источно Сарајево и Републике Српске.

“Универзитет у Источном Сарајеву је први у БиХ прошао акредитацију 2013. године, што довољно говори о квалитету наставе. Исте године је потписан Кодекс о етици у истраживању, чиме су истраживачи доведени у исту раван са свим осталим у свијету, док је 2017. године био добитник Лога изврсности”, рекао је ректор Кулић.

Напоменуо је да је наш универзитет први који је ове године потписао споразум о сарадњи са Универзитетом у Ђилину у Кини, који, између осталог, подразумијева и издавање двојних диплома. Такође, ректор Кулић је истакао да је Универзитет у Источном Сарајеву уписао прву генерацију студената који слушају предавања на енглеском језику на студијском програму Медицине у Фочи, а да је у процедури да идуће године прва генерација слуша наставу на енеглеском језику на студијском програму Стоматологија.

“Опредјељење Универзитета је да и други студентски програми уписују студенте који ће слушати наставу на енглеском језику”, рекао је ректор Кулић.

Он је навео да Влада Републике Српске води рачуна о Универзитету у Источном Сарајеву и да су за ових 29 година обезбијеђени сви просторни капацитети.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, коме је на Свечаној академији додијељена Повеља Универзитета за изузетан допринос у његовом развоју, изразио је задовољство што је манифестација којом се обиљежава крсна слава и Дан Града Источно Сарајево поистовијећена са обиљежавањем 29 година рада Универзитета.

“Градска управа и општине у саставу Града Источно Сарајево и Унверзитет су једно. Расту једно уз друго, узајамно се помажу, разумију једни друге. Поред општина и града, Универзитет је тај који је носилац развоја и треба да диктира причу на подручја града. Како је растао град тако је растао и Универзитет, али и Република Српска”, рекао је Ћосић.

Он је изразио наду да ће идуће године за велики јубилеј – 30 година рада Универзитета у Источном Сарајеву бити завршен објекат Факултета физичке културе у Палама, објекат Рекотрата и Музичке академије са концертном двораном и нови студентски дом у Источном Новом Сарајеву.

“Тиме ћемо на подручју града имати ријешене све смјештајне капацитете Универзитета и остаје оно што је увијек присутна борба за што више студената, али и да они изађу са добрим знањем”, додао је градоначелник Ћосић.

Признања Повеља Универзитета додијељене су и Руској хуманитарној мисији, проф. мр Сандри Ивановић и  проф. др Зорану Љубоји, док су проф. др Љерка Јефтић, проф. др Десанка Тракиловић и проф. др Обрад Спаић добитници признања Плакета Универзитета.

Професор Музичке академије Дражан Косорић, који је добитник признање за посебне резултате у умјетничком раду у 2020. години, изразио је задовољство јер је награду добио у кући у којој ради, што је посебан осјећај и знак да су колеге препознале допринос.

Добитници признања за остварене посебне резултате у научноистраживачком раду за 2020. годину су и виши асистент Марко Бошковић, виши асистент Мирјана Радовић, доц. др Миодраг Форцан, проф. др Обрад Спаић, виши асистент Јована Форцан, доц. др Тања Ивановић, виши асистент Марија Риђошић, проф. др Мирјана Максимовић.

Студент Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Надежда Драшковић, која се обратила у име студената којима су уручене плакете за остварене најбоље резултате у академској 2020/2021. години, истакла је да свако учење и успјех захтијевају много труда и рада, те да је поносна на свој Правни факултет и Универзитет који су јој пружили најбоље знање.