Промовисано фототипско издање часописа “Васељена” Универзитета у Источном Сарајеву

Промоцијом фототипског издања часописа “Васељена” Универзитета у Сарајеву Републике Српске, данашњег Универзитета у Источном Сарајеву, почело је обиљежавање 29 година постојања и рада нашег универзитета.

Фототипско издање универзитетског часописа “Васељена” обухвата свих 12 бројева часописа који на својим страницама доноси, не само важне и квалитетне научне прилоге, него представља и свједочанство о историји и развојном путу Универзитета у Источном Сарајеву, али и Републике Српске. Руководство Универзитета у Источном Сарајеву  на овај подухват одлучило се водећи се жељом да буде очуван драгоцјени дио универзитетског насљеђа.

Проректор за културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Сандра Ивановић изјавила је да је овим издањем обухваћено је свих 12 бројева часописа који је излазио од 1995. до 2002. године, чиме је омогућено да заинтересованој читалачкој публици буду представљени сви за Универзитет у Источном Сарајеву драгоцјени научни текстови.

Посебну вриједност овом издању даје чињеница да су аутори текстова били најзначајнија имена из свијета науке и културе попут првог ректора Универзитета проф. др Војислава Максимовића, епископа дабробосанског Николаја, епископа бачког Иринеја, те академика Петра Мандића, Љубомира Зуковића, Ђуре Тошића и професора Јована Делића.

“Издавачи су Филозофски факултет Пале и Универзитет у Источном Сарајеву. Идеја је потекла од руководства Филозофског факултета. Морам истаћи и драгоцјену помоћ Матичне библиотеке Источно Сарајево која је дигитализовала свих 12 бројева часописа и помогла да ово издање угледа свјетлост дана”,нагласила је проректор Ивановић.

На промоцији, одржаној синоћ, говорили су ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић и проф. мр Сандра Ивановић.

Наредна промоција Фототипског издања часописа “Васељена“ биће одржана 16. септембра у 14.00 часова, на  26. међународном сајму књиге „Бања Лука 2021“.