Универзитет побољшао позицију на Вебометрикс ранг листи

Према најновијим подацима свјетске Вебометрикс (Webometrics) ранг листе универзитета, Универзитет у Источном Сарајеву је у односу на рангирање из јануара 2021. године напредовао за 345 мјеста, те се  тренутно налази на 3441. позицији свјетских универзитета. У односу на податке из јула прошле године, Универзитет у Источном Сарајеву је напредовао за 2.037 мјеста.

Овај напредак је посебно значајан када се узме у обзир да је рангирање обухватило више од 31.000 универзитета.

Значајно побољшање позиције Универзитета услиједило је због велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања, а након низа мјера које је предузело и реализовало руководство Универзитета. 

На нивоу Босне и Херцеговине Универзитет у Источном Сарајеву се налази на 5. мјесту од рангираних 48 високошколских установа.

Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког института. Рангирање високошколских установа се врши на основу три индикатора: видљивост универзитета, отвореност универзитета и изврсност у научно-истраживачком раду.

Првих пет мјеста у свијету на Вебометрикс листи заузимају амерички универзитети. Први на листи је Harvard University, слиједи Stanford University, Massachusetts Institute of Technology, University of California Berkeley и University of Michigan.