Споразум Универзитета у Источном Сарајеву и АНУРС-а  

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ академик Рајко Кузмановић и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић потписали су данас у Бањој Луци споразум о успостављању и остваривању дугорочне сарадње ове двије установе.

АНУРС и Универзитет у Источном Сарајеву опредијелили су се да унаприједе институционалну сарадњу у научном, техничком и стручном смислу, а која се односи на конципирање и организовање научних, умјетничких и културолошких облика и садржаја.

Академик Кузмановић је рекао да је важно потписивање оваквих споразума да би показали и себи и другима да постоји снажан потенцијал кадрова и много тога што говори да је Академија способна да оствари одређене научне пројекте, издаје научне и стручне књиге, да сарађује са академијама из Европе и шире, али и домаћим инстутуцијама.

Он је истакао да је сарадња са два универзитета у Српској постојала и раније, али је сада она постаје институционална.

“Имамо сарадњу и са међународним фактором и имамо 12 уговора са исто толио европских академија, међу којима је Шпанска краљевска академија, Руска академија, Украјинска академија, Бугарска академија. Ту је и Српска академија наука и уметности и други”, рекао је академик Кузмановић.

Он је напоменуо да су универзитети у Српској основна база чланова Академије, те је најавио за јесен избор нових чланова АНУРС-а.

Ректор Кулић је нагласио да Универзитет у Источном Сарајеву има 90 општих споразума са различитим универзитетима у свијету и 140 споразума са осталим институцијама.

“Овај данашњи споразум нам је један од најдражих. Сарадња унверзитета у Српској и АНУРС-а је неопходна, имајући у виду чињеницу да су чланови АНУРС-а истакнути научни радници и умјетници”, навео је ректор Кулић.

Нагласио је да ће се сарадња са АНУРС-ом огледати у учешћу у различитим пројектима, како националним, тако и међународним, у различитим научним и стручним скуповима, размјени информација и података научних резултата, као и наставног кадра.