Отворен Међународни научно-стручни симпозијум „Инфотех-Јахорина 2020“

Двадесети међународни научно-стручни симпозијум „Инфотех-Јахорина 2020“, у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, данас је свечано отворен на Јахорини и трајаће до петка, 19. марта.

На овогодишњем издању симпозијума бића изложено 116 научних радова 350 аутара и коаутора из 15 земаља свијета.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић нагласио је да су резултати двадесетогодишњег рада овог симпозијума допринијели развоју и академске заједнице, али и самог Универзитета, те да неко ко има такву традицију као ЕТФ заслужујује велику пажњу.

„Научни скуп је међународни скуп прве категорије према категоризацији ресорног министарства. Оно што је јако важно за наш универзитет јесте да се од 2019. године најквалитетнији радови са овог научног скупа објављују у Зборнику радова који се налази у бази података која је најцитиранија и најревелантнија за нас на Универзитету“, рекао је ректор Кулић.

Такође, ректор Кулић је изразио задовољство јер је Електротехнички факултет веома допринио интернационализацији Универзитета Источног Сарајева.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Божидар Поповић рекао је да је ова конференција и даље једна од најзначајнијих која окупља стручњаке из региона који се баве информационим и комуникационим технологијама и њиховом примјеном у разним областима.

„За овогодишњи симпозијум пријављено је 136 радова, а на скупу ће бити изложено њих 116 који су прошли рецензију. Радови ће бити распоређени у три категорије – 27 радова у шест сесија биће изложено усмено у складу са епидемиолошким препорукама, као и 60 радова у онлајн формату“, објаснио је декан Поповић.

Дио програмских садржаја биће организован у хотелу „Бистрица“, а дио у виртуелној форми путем онлајн презентација радова и предавања по позиву.

Такође, биће изложено и седам студентских радова који ће бити представљени на студентској сесији.

На овогодишњем симпозијуму биће додијељено 28 плакета заслужним институцијама и појединцима који су се побринули да симпозијум „Инфотех Јахорина“ буде препознатљив, а на којем је до данас изложено око 3.186 радова.

Професор са Универзита Техничких наука из Новог Сада проф. др Стеван Станковски каже да је учествовао у оснивању послијератног „Инфотеха“ и да је на свакој од ових конференција имао рад и био члан организационог одбора.

„Пратећи ових 20 година, имам велико задовољство да кажем да смо направили квалитетну конференцију која сигурно превазилази регионалне оквире. Квалитет ове конференције се огледа у томе што је највећи број радова индексиран у најпризнатијој Свјетској бази научних радова и то је велики искорак у препознавању ове конференције, не само на региону него у свијету“, нагласио је професор Станковски.

Међународни симпозијум „Инфотех-Јахорина“ окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте из области информационих технологија и њихове примјене у области система управљања, комуникационих система, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Главне тематске области Симпозијума су „Рачунарски системи и софтвер“, „Комуникациони системи и технологије“, „Енергетски системи“, „Производни системи“, „Системи управљања“ и „Електронски системи“.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и уз техничко коспонзорство Института инжењера електротехнике и електронике.

Први симпозијум „Инфотех-Јахорина“ одржан је на Јахорини 2001. године, када је шест компанија представило своје производне и развојне програме из области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике, аутоматизације и управљања процесима. Тада су представљена 53 рада.

Симпозијум данас представља један од водећих скупова у региону посвећених области информационих и комуникационих технологија и њиховој примјени у различитим областима.

Извор фотографија: Дарко Ковачевић