Универзитет побољшао позицију на Вебометрикс ранг листи за 1.703 мјеста

Према најновијим подацима свјетске Вебометрикс (Webometrics) ранг листе универзитета, Универзитет у Источном Сарајеву је остварио напредак за 1.703 мјеста у односу на извјештај из јула 2020. године, те се тренутно налази на 3.775 позицији свјетских универзитета.

У односу на податке из јануара 2020. године, Универзитет је напредовао за 2.178 мјеста, што је највећи напредак  који је Универзитет у Источном Сарајеву остварио на Вебометркис ранг листи у посљедњих неколико година.

Овај напредак је посебно значајан када се узме у обзир да је рангирање обухватило више од 31.000 универзитета.

Значајно побољшање позиције Универзитета услиједило је због велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања, а  након низа мјера које је предузело и реализовало руководство Универзитета.   

Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког института. У јануарском издању Вебометрикс ранг листе, која је објављена данас, извршене су корекције индикатора на основу којих се бодују индивидуалне перформансе високошколских институција. Умјесто досадашња четири, рангирање је вршено на основу три индикатора: видљивост универзитета, отвореност и изврсност у научно-истраживачком раду, док се индикатор интернетска видљивост више не користи.   

Првих пет мјеста у свијету на Вебометрикс листи заузимају амерички универзитети. Први на листи је University of Washington, слиједе га Cornell University, Johns Hopkins University, Yale University и University of California San Diego.

Више информација налази се овдје.