Конституисан Савјет за високо образовање

На конститутивној сједници Савјета за високо образовање данас је у Бањалуци за предсједника овог тијела изабрана професорка на Универзитету у Источном Сарајеву Недељка Ивковић, а за њеног замјеника професор на Универзитету у Бањалуци Драшко Маринковић.

Изабрани су и остали чланови руководства овог тијела, донесени акти о његовом раду, размотрен преглед надлежности и договорен начин рада у 2021. години.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да је задатак Савјета за високо образовање констатно ослушкивање академске заједнице, али и актуелног времена.

“Савјет ће пружати сугестије и достављати упутства министарству на који начин да ми усмјеримо високо образовање у Републици Српској”, рекао је министар Рајчевић.

Он је додао да је суштина Савјета и реформе високог образовање управо у томе да се пруже одговори како да Република Српска иде даље, саопштено је из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Савјет за високо образовање дјелује као независно академско, стручно и савјетодавно тијело. Чини га 17 чланова, од којих је 13 представника истакнутих универзитетских наставника и четири члана из привредног сектора.

У оквиру надлежности Савјет прати развој високог образовања у Републици Српској и његову усклађеност са европским и међународним стандардима, предлаже мјере за развој и унапређење високог образовања, даје препоруке Министарству о уписној политици, те обавља и остале послове предвиђене Законом о високом образовању.

Извор: Срна