Радови професора Сава Рупића на 12. Фестивалу српске културе у Истри

Изложбом „Вибрације“ академских сликара Савa Рупића и Ирине Черњавски Шантрић 8. октобра свечано је отворен 12. Фестивал српске културе у Истри, који је ове године посвећен писцу, афористичару и  новинару Душку Радовићу.

Почасни гост Фестивала била је Културна установа Галерија `73,  која се на овој традиционалној манифестацији представила изложбом  “Вибрације”.   Професор  Академије ликовних  умјетности Требиње Саво Рупић, представио је радове израђене техником уље на платну. Мотиви овог врсног професора инспирисани су  Херцеговином у којој је овај умјетник живи и гдје је провео већи дио живота. Херцеговина је за њега вјечита инспирација.

“Велика је част и понос бити почасни гост овог познатог регионалног фестивала чија намјера је да се кроз културу и умјетност сагледа пресијек културне сцене. За мене као професора који долази из Републике Српске свакако је била  привилегија да се представим у једном од најљепших изложбених простора какав је Српски културни центар у Пули. Посебно сам захвалан Галерији `73 из Београда која ме позвала да представим своје стваралаштво у Истри . Захвалност и предсједнику Српске заједнице у Истри г. Милану Рашули  на одличној организацији догађаја”,  изјавио је професор Рупић.

Један од организатора и партнера Фестивала је Галерија `73, која се посљедњих година бави културном дипломатијом кроз представљање српске културне сцене у европским земљама.

“Намера је да се кроз бројне изложбе које Галерија `73  организује, представља пресек српске ликовне сцене. Свака изложба има свој концепт. Због великог интересовања за радове професора Сава Рупића током његове 30. самосталне изложбе у простору Галерије 73 у Београду, сматрали смо да радови треба да се представе и шире. Процена је била добра,  јер је истарска публика подједнако одреаговала на лепоту интензивног колорита који је својствен овом уметнику. То нас је навело на закључак да је регионална сцена сличног уметничког сензибилитета”, изјавила је директорка Галерије `73 госпођа Мирела Пудар и додала да ће  овакви концепти изложби бити представљени у неким европским земљама након што се заврши глобална пандемија која је задесила свијет.

Изложбу је свечано отворио генерални конзул Републике Србије у Ријеци г. Горан Петровић који је истакао важност регионалног повезивања умјетника.

Свечаном догађају је присуствовао и доградоначелник Града Пуле г. Роберт Цвек.

Академски сликар Саво Рупић рођен у  Загори  код  Требиња 1963. године. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршио у Београду код професора Здравка Вајагића, Академију уметности у Новом Саду, на сликарском одсјеку код професора Јована Ракиџића и мастер студије – сликарство на АЛУ Требиње.

Поред уљаног сликарства, бави се мозаиком и акварелом. Радови овог врсног умјетника налазе се у просторима културе код нас и у иностранству. Члан  је  УЛУБИХ-а од 2005. године. Живи у Требињу и ради као професор на предметима мозаик и мурал  на  АЛУ Требиње Универзитета у Источном Сарајеву.

Излагао је на више колективних и самосталних изложби у БиХ, Србији, Македонији, Црној Гори, Њемачкој, Грчкој… Учествовао је на већем броју ликовних колонија. Добитник је награде  „Лука  Ћеловић“- Требиње – 2016. год.

Извор: Академија ликовних умјетности Требиње