У Бијељини одржан састанак студената, руководства Града и представника академске заједнице

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић изјавио је да подизање квалитета студирања и интензивна симбиоза локалних заједница са факултетима који се у њима налазе представљају улагање у будући развој Републике Српске.

“То је свакодневна тема, подизање квалитета студирања и тиме квалитета живљења у локалним заједницама гђе се факултети налазе, јер Бијељина, Фоча, Пале, Источно Ново Сарајево и друге наше локалне средине не би биле оно што јесу да немају ове младе људи који ту студирају и чија су енергија, идеје и потенцијал будућност Републике Српске”, рекао је ректор Кулић на тематском скупу који је одржан 3. новембра у Бијељини.

Он је истакао да Универзитет у Источном Сарајеву јесте постао препознатљив и да треба учинити све да он сваким даном и напредује.

Ректор Кулић је похвалио Бијељину као град који доста улаже у два факултета који се у њему налазе.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић, некадашњи студент Универзитета у Источном Сарајеву, констатовао је да постоји одлична сарадња Градске управе и Универзитета у Источном Сарајеву која није декларативна, него конкретна.

Он је као примјер за то навео изградњу зграде факултета у Бијељини, подршку студентима стипендирањем и договор о изградњи студентског дома и фискултурне сале у граду.

Према ријечима Ђурђевића, студентски дом би требао бити изграђен у близини садашњег Центра за високо образовање.

Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву организовали су у Бијељини тематски састанак о теми “Политички, економски и друштвени значај Универзитета у Источном Сарајеву – развијање свијести руководстава локалних заједница о значају факултета за развој општина и градова и значају подршке за опстанак студентске популације на овим просторима”.

Предсједник Уније студената Стефан Слијепчевић рекао је новинарима да је састанак одржан с циљем додатног јачања већ добре сарадње факултета у Бијељини и градског руководства, наводећи да је Бијељина ове академске године додијелила стипендије свим студентима који су испуњавали услове конкурса и обезбиједила обављање 15 стручних пракси у Градској управи.

Према његовим ријечима, на скупу је закључено да је Бијељини неопходна изградња студентског дома и спортске дворане коју би користили студенти, да би била побољшана уписна политика на факултетима у граду.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Урош Бјелица рекао је новинарима да је тематска конференција била посвећена и побољшању студентског стандарда, уз поруку да су студенти стуб Републике Српске и њеног развоја у будућности.

Извор: ВЕБ редакција/СРНА