Правни факултет обиљежио Дан факултета и крсну славу св. Петра Цетињског

Правни факултет је 31. октобра обиљежио Дан факултета и крсну славу св. Петра Цетињског. Ове године, Дан факултета и крсна слава обиљежени су скромно, поштујући заштитне мјере, у присуству неколицине званица.

Обиљежавању су присуствовали ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, начелник Општине Пале г. Бошко Југовић и предсједник Скупштине града Источно Сарајево г. Мирослав Лучић.

Факултету је крсну славу честитао кум факултета академик проф. др Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске и Удружења правника Републике Српске, који није могао присуствовати слави из оправданих разлога. Госте су дочекали декан проф. др Горан Марковић, продекан за научно-истраживачки рад доц. др Димитрије Ћеранић, проф. др Радомир В. Лукић, виши асистент Ђорђе Мариловић, мр и технички секретар факултета Магдалена Макљеновић.

Обраћајући се присутнима након ломљења славског колача, декан проф. др Горан Марковић рекао је да ове године Дан факултета и крсну славу обиљежавамо са сјетом, тугом и надом. „Обиљежавамо их са сјетом, јер се присјећамо претходних година, када је сала Правног факултета била препуна гостију, пријатеља Правног факултета који су, у знак поштовања, долазили да честитају Дан факултета и крсну славу. То је показатељ угледа Правног факултета, не само међу правницима и на универзитету, већ и у широј друштвеној заједници. Обиљежавамо их са тугом, због несреће, у облику пандемије ковид-19, која је задесила човјечанство, а тиме и наше просторе. Ипак, Дан факултета и крсну славу обиљежавамо и са надом да ће и ова несрећа проћи и да ће сала Правног факултета сљедеће године поново бити пуна његових пријатеља и поштовалаца“ поручио је декан Марковић.

Декан Марковић је истакао да је обиљежавање Дана факултета и крсне славе прилика да укажемо на резултате које је Факултет постигао током године. Правни факултет је потврдио своје мјесто у правничкој заједници и међу универзитетима, у погледу наставног и научног рада. Факултет је уписао више студената на први циклус студија него прошле године, док је број уписаних студената на други циклус студија више него удвостручен. Студенти учествују у бројним ваннаставним активностима, чиме су изузетно задовољни, а факултет на овај начин даје друштву добре правнике. Факултет је прошле седмице организовао велики научни скуп, уз учешће научника из дванаест држава, који је од стране ресорног министарства категорисан као међународни научни скуп прве категорије, као најбољи научни скуп из друштвених и хуманистичких наука у Републици.

Правни факултет настоји да буде користан члан друштвене заједнице, не само тако што јој даје добре правнике, већ и организујући активности којима пружа помоћ грађанима. Настављајући овим путем, Правни факултет ће настојати да и даље буде један од стубова правне науке и струке, институција која даје вишеструк допринос друштву у коме дјелује, остварујући узвишене принципе због којих постоји. Факултет је захвалан својим запосленима и студентима, због којих постоји и има препознатљиво име, али и бројним пријатељима, који му пружају моралну и другу подршку и помоћ.