Одржан округли сто „Развој дуалног образовања у Брчко Дистрикту“

Округли сто под називом „Развој дуалног образовања у Брчко Дистрикту“ у оквиру међународног Еразмус плус пројекта „Јачање капацитета у развоју дуалног високог образовања у Босни и Херцеговини“ и програма Европске мреже предузетништва Републике Српске одржан је 17. септембра 2020. године у Дому културе у Брчком.

Циљ округлог стола био је дефинисање праваца развоја дуалног образовања у Брчко дистрикту (средње школе и високо образовање), усклађивање студијских програма универзитета и смјерова средњих школа са потребама привреде Брчко дистрикта, повезивање брчанске привреде и пољопривреде и образовног система.

Округлом столу су присуствовали представници Владе Брчко дистрикта, представници Привредне коморе Брчко дистрикта, представници Дирекције за европске интеграције, велики број представника привредних субјеката из Брчко дистрикта, омпладинских организација, док је због епидемиолошких мјера и ограниченог броја учесника изостало присуство одређеног броја планираних учесника.

Модератор округлог стола био је проф. др Срђан Лалић, а предавачи на округлом столу били су Амра Абаџић, представник Владе Брчко дистрикта која је презентовала „Привредни и пољопривредни потенцијал Брчко дистрикта Босне и Херцеговине“, Александра Михајловић Бијелић која је презентовала „Улогу Привредне коморе Републике Српске у стручном образовању у Републици Српској“, Емир Пашић који је презентовао „Улогу Привредне коморе Федерације Босне и Херцеговине у дуалном образовању“ и доц. др Ненад Марковић који је презентовао „Дуално високо образовање“, „Пројекат ДУАЛСЦИ“ и „Европску мрежу предузетништва Републике Српске“.

Установљено је да су у средњем образовању иницирани почетни напори да се обавља едукација специфичних занимања уз подршку компанија, средњих школа и ученика. Закључено је да се мора значајно више радити на стварању свијести о потреби увођења дуалног средњег, као и дуалног високог образовања. Првенствено, закључено је да је неопходна подршка власти како би се у нови закон о високом образовању предвидјело дуално високо образовање, што би касније понудило могућност за израду посебног акта који би детаљно регулисао дуално високо образовање. То је активност која се мора урадити на нивоу ентитета Републике Српске, Брчко дистрикта, као и на кантоналним нивоима Федерације Босне и Херцеговине, на којима се налазе одговорности за високо и средње образовање.

Такође, истакнуто је да је неопходна боља и чвршћа сарадња привредних организација са високообразовним установама у правцу унапређења студентске праксе која мора кроз дуално високо образовање бити много формалнија и специфичнија. Путем дуалног високог образовања студенти који би похађали практичну наставу код одређених компанија имали би веће могућности за запослење након дипломирања, јер би се похађањем практичне наставе припремали за радне активности које би се обављале у компанијама након дипломирања. Већим запошљавањем студената који би похађали дуално образовање стекли би се објективни разлози останка младих људи на овим просторима, што би за посљедицу имало мање емиграције становништва и одређено повећање природног прираштаја.