Студенти Електротехничког факултета направили тунел за дезинфекцију

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је представљен тунел за дезинфекцију, који су осмислили апсолвенти ове високообразовне установе Лука Ждрале и Богдан Боровчанин.

Декан Електротехничког факултета проф. др Божидар Поповић рекао је да су тунел, који је много јефтинији од сличних на тржишту, Ждрале и Боровчанин самостално осмислили захваљујући средствима која су обезбиједили овај факултет и општина Источно Ново Сарајево.

“Знање које су наши студенти показали је веома употребљиво. Драго ми је да имају жељу и да су иновативни, а посебно што су то знање стекли током школовања на нашем факултету. Ова дезинфекциона баријера је много јефтинија него исти призводи на тржишту и Електротехнички факултет је поносан на студенте”, нагласио је декан Поповић, захваливши за подршку за реализацију овог, али и бројних других пројеката, општини Источно Ново Сарајево и начелнику Љубиши Ћосићу.

Боровчанин је нагласио да је израда тунела за дезинфекцију била савршена прилика да искористе знање које су стекли током студија, али и да ураде нешто корисно за Факултет и локалну заједницу.

“Тунел користи сензор за детекцију покрета, односно уласка. Имамо пумпу која се користи за распршивање дезифекционог средстава, као и један вај-фај микроконтролер, са којим у будућности планирамо да пратимо број пролазака, дужину трајања и количину средства за дезинфекцију”, навео је Боровчанин.

Наводећи да у згради Електротехничког факултета дневно борави око 400 људи, Ждрале каже да је са Боровчанином дошао на идеју да израдом дезинфекционог тунела помогну у борби против вируса корона, те да су њихову иницијативу одмах препознали и подржали Факултет и општина Источно Ново Сарајево.

“Ми у овом тунелу користимо распршивање маглом, што је најбољи начин за дезинфиковање људи. У тој магли се налази активни кисеоник, који се најбоље показао за дезинфецију људи, јер неоштећује слузницу, кожу и одјећу. Спремни смо да уложимо своје знање и труд како би смо овакве тунеле поклонили и другим институцијама, с циљем борбе против ширења вируса корона”, истакао је Ждрале.

Он је захвалио декану Поповићу за менторство и подршку, као и начелнику Ћосићу, који им је, како је навео, обезбиједио готово сва потребна средства за реализацију пројекта.

Истакавши значај овог пројекта, Ћосић је рекао да није нимало чудно што је реализован на Електротехничкиом факултету јер је ријеч о установи са традицијом дугом 48 година, која је одшколовала бројне висококвалификоване кадрове различитих профила.

“Иако мали пројекат, тунел за дезинфекцију је доказ да се на овој установи уз теоретска, стичу и практична знања. Ово показује да је домаћа памет најбоља. Момци су направили тунел и показали да у овом времену треба заштити здравље људи и истовремено показали да имају знања и способности да то ураде за много мање новца, него што је тржишна цијена”, рекао је Ћосић.

Ћосић је најавио да ће овакви тунели бити постављени и на улазима других установа на подручју ове општине, а да ће међу првима бити Основна школа “Свети Сава”.

“Осим подршке који смо пружили студентима на изради тунела за дезинфекцију, ми ћемо ових дана са Факултетом помоћи опремање једне мултимедијалне сале и тиме показати да оно што ова установа ради ми итекако подржавамо. Они треба да буду наша водиља у области иновација и добрих рјешења и што бољег стварања кадрова који ће доминирати на тржишту Републике Српске и БиХ”, поручио је Ћосић.

Извор: ВЕБ редакција/СРНА