Константан напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи

Према најновијим подацима Вебометркис (Webometrics) листе Универзитет у Источном Сарајеву је у периоду од јунуара до јула 2020. године остварио напредак за 513 мјеста, те се тренутно налази на 5440 позицији на листи свјетских универзитета. У односу на податке из јула 2019. године УИС је оставрио напредак од 758 мјеста.

Значајно побољшање позиције Универзитета услиједило је након што је руководство Универзитета реализовало низ мјера како би се побољашала видљивост Универзитета, посебно научно-истраживачког рада академског особља запосленог на Универзитету.

Универзитет у Источном Сарајеву је напредовао за три мјеста када је у питању листа универзитетa из Босне и Херцеговине.

Иначе, Вебометрикс листа је показатељ интернет видљивости, присутности, отворености и изврсности/цитираности универзитета широм свијета. Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс листи заузимају углавном амерички универзитети. Традиционално, први на листи је Харвард, а слиједе га Станфорд, Универзитет Калифорније и  Масачусетски технолошки институт.