Студенти “Стелекса” сносе трошкове уписа за шест бруцоша

Представници Студентске организације Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву (Стелекс) одлучили су да сносе трошкове уписа за шест будућих бруцоша који се покажу најбољи на квалификационом испиту, односно за по два студента на сва три студијска смјера, с циљем да подстакну младе да упишу овај факултет, те да остану у Републици Српској.

Предсједник “Стелекса” Никола Перишић је напоменуо да је ријеч о непрофитној студентској организацији, чији су извор финансирања искључиво донације приватних фирми, те да је ову идеју подржало и руководство факултета.

“Оквирно, трошкови за једног студента износе око 180 КМ. Факултети у Републици Српској нуде много тога као и факултети у Србији и иностранству, а то подразумијева квалитетно особље, али и могућност стипендирања студената”, изјавио је Перишић новинарима.

Представник “Стелекса” Данило Кљакић позвао је будуће бруцоше да упишу неки од факултета Универзитета у Републици Српској, напоменувши да је један од најбољих избора овај факултет, јер пружа могућност лакшег запослења по окончању студирања.

“Већина наших студената треће и четврте године има већ стипендије од неких фирми и самим тим су осигурали себи запослење у будућности”, сматра Кљакић.

Он је додао да би овај гест требало да буде додатна мотивација студентима приликом полагања пријемног испита, али и да ће ово бити и олакшица за родитеље студената приликом плаћања трошкова за упис.

Продекан за наставу Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Срђан Лале поздравио је ову иницијативу руководства студентске организације,

Он је оцијенио да ће то бити мотивација за будуће бруцоше да наставе да вриједно уче и раде, те да успјешно заврше студије и баве се послом за који су се одлучили.

“Ово је изузетан показатељ да ће наши будући студенти бити лијепо прихваћени и постати битан дио наше студентске заједнице”, истакао је Лале.

Он је напоменуо да имају одобрених 106 буџетских мјеста, на сва три студијска програма – аутоматика и електроника, електроенергетика и рачунарство и информатика по 30 мјеста, и још 16 мјеста за редовне самофинансирајуће студенте.

“То је сасвим довољно да сви који упишу наш факултет буду на буџету”, истакао је Лале.

Он је позвао свршене матуранте да упишу Електротехнички факултет, јер ће са дипломом овог факултета стећи равноправне могућности, прије свега када је ријеч о признању дипломе, али и када је ријеч о стеченом знању, које ће моћи да примијене и раде у Републици Српској, БиХ, али и иностранству.

Извор: СРНА