Обиљежен Дан Машинског факултета

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је данас на скроман начин 26 година постојања, те 61 годину традиције високошколског образовања у области машинске струке, а додјела диплома свршеним студентима и признања заслужним појединцима биће организовани накнадно.

Обиљежавање Дана Факултета прилагођено тренутној епидемиолошкој ситуацији, уприличен је коктел за мали број званица уз придржавање свих мјера које су прописале надлежне институције Републике Српске.

Декан Машинског факултета проф. др Милија Краишник рекао је да ове године 14 студената стекло звање дипломирани инжењер машинства, те да је одбрањена једна докторска дисертација и један студент је стекао звање мастера машинства.

У претходних 25 година на Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву укупно је дипломирало 311 студената, а други циклус студија завршила су 33 студената. Докторске дисертације одбранило је укупно 16 кандидата.

Декан Краишник истакао је да су задовољни реализацијом онлајн наставе, додајући да данас почињу испитни рокови, тачније априлски, те да се поштују све прописане мјере. Када је ријеч о упису, подјетио је да ће Влада Републике Српске расписати конкурс у сриједу, 10. јуна, а од 22. до 26. јуна је предаја докумената, док је полагање пријемних испита 1. и 2. јула.

Он је додао да је поводом Дана Машинског факултета издата публикација с циљем да се академској, али и широј јавности представе резултати дугогодишњег рада ове образовне установе.

Декан Краишник је навео да се настава одвијала према модернизованом наставном програму, чије су најзначајније промјене дошле до изражаја у школској 2019/20. години, посебно узимајући у обзир чињеницу да је студентска пракса постала обавезан дио наставног процеса.

Он је захвалио свим наставницима и сарадницима за посвећеност и изузетан напор који су уложили с циљем одржавања високог квалитета наставног процеса, посебно у периоду од марта до јуна ове године, када је, настава извођена на даљину.

Краишник је истакао да факултет наставља успјешну сарадњу са Универзитетом, ресорним министарством, другим техничким факултетима, привредним субјектима и локалном заједницом.

“Посебно смо поносни на чињеницу да смо у времену пандемије произвели и донирали већи број заштитних визира јавним здравственим установама у Републици Српској и изражавам велико задовољство јер су, осим наставног особља, у тој акцији наши студенти имали значајну улогу“, нагласио је Краишник.

Краишник је напоменуо да су инжењери техничких дисциплина, а посебно машинске струке у прошлости небројено пута били главна покретачка снага свеопштег друштвеног прогреса, што се неминовно одражавало на побољшање животног стандарда цјелокупног становништва и доприносило угледу државе у регионалним, па и свјетским размјерама.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да је Машински факултет јако важан члан ове високошколске установе, та да сваке године наставне планове и програме прилагођава европским и свјетским стандардима.

“То је један од услова да у економском и културном погледу не заостајемо за другима. Машински факултет сваке друге године организује међународни научни скуп `Комета` и то је једна организациона јединица која добро функцинише и даје велики допринос и значај Универзитету”, истакао је ректор Кулић.