Ректор Кулић: На већини факултета настава до краја маја

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић изјавио је да би до краја маја требало да буде завршена настава на већини факултета која се, због епидемиолошке ситуације одвија онлајн, те да студенти неће бити оштећени и имаће довољан број испитних рокова.

Настава на појединим студијским програмима на Медицинском факултету, те на Музичкој и Ликовној академији мораће да буде надокнађена, јер студенти нису могли да обављају практични дио наставе.

“То планирамо завршити до 15. јуна кад се завршава настава према академском календару и од тада би почели са испитним роковима”, изјавио је Кулић у интервјуу Срни.

Ректор Кулић је додао да га радује што став два јавна универзитета дијели и ресорно министарство, као и Унија студената Републике Српске, да се испити ни у којем случају не одвијају онлајн.

“Биће класични начин испитивања, с тим што ће бити неопходно придржавање прописаних мјера – држања социјалне дистанце и ношење заштитних рукавица и маски, а у просторији ће бити по три студента и испитивач”, објаснио је Кулић.

Сматра да проблем може да представља то што се још неки студентски домови користе као карантини, а студентима је потребан смјештај док полажу испите, али првенствено у Бањалуци, док Универзитет у Источном Сарајеву, за сада нема тај проблем.

“Студентски домови у Лукавици, Фочи и на Палама тренутно су празни и у њима нема пацијената који су заражени вирусом корона. Важно је да студенти знају да неће бити оштећени ни за један испитни рок, иако су априлски пропустили због појаве вируса корона. У наредном периоду ћемо интензивније радити и даћемо већи број испитних рокова да би студенти могли да стекну услов и упишу наредну годину”, поручио је Кулић.

Према Кулићевим ријечима, на Универзитету у Источном Сарајеву студира 9.140 студената, од тога је на првом циклусу студија 7.979, на другом 1.059, а на трећем 103 студента.

Ректор Кулић је додао да су тренутно на међународној размјени 22 студената овог универзитета, од чега је девет у Шпанији, седам у Кини, четири у Пољској, а два су у Русији, те да су са њима свакодневно у контакту.

Напоменуо је да су у ванредним околностима изузетно добро прихватили процес извођења наставе на даљину и студенти и наставно особље, те им је овом приликом исказао захвалност. напоменуо је Кулић.

Кулић је истакао да је у плану упис у академску 2020/2021. годину на први циклус студија 1.955 студената, на други 653 и на трећи њих 88.

“Пријемни испити обично буду у првој седмици јула, па претпостављам да ће и ове године да буде тако. Факултети се интензивно припремају”, истакао је Кулић, додајући да су спремни за све могуће сценарије, али да чекују даље инструкције ресорног министарства, што првенствено зависи од епидемиолошке ситуације.

Најавио је два нова студијска програма, и то на Медицинском факултету на првом циклусу студија – Медицина на енглеском језику и на трећем циклусу студија Биоинжењеринг и медицинска информатика.

“То раде три наша факултета – Медицински, Електротехнички и Машински. Ми интензивно радимо сваке године на осавремењавању постојећих студијских програма, којих тренутно на сва три циклуса студија имамо 120”, додао је Кулић.

Ректор Кулић је навео да, према његовим сазнањима, средином љета би требало да почну грађевински радови на реконструкцији зграде која је купљена за потребе изградње студентског дома у Источном Новом Сарајеву, те додао да се и на нову зграду Ректората годинама чека.

“Очекујемо да ћемо добити модерну зграду Ректората у којој ће бити и Музичка академија са концертном салом, која би нам служила и за промоције и пријеме, а која нам сада недостаје. Надам се да ћемо када будемо обиљежавали јубилеј 30 година постојања и рада Универзитета, 2022. године, то уприличити у новој згради Ректората”, истакао је Кулић.

Додао је да је ова високошколсака установа по квалитету наставе високо рангирана на различитим свјетским листама универзитета, а на недавно објављеној СИР /СЦИмаго Институтионс Ранкингс/ листи се налази на другом мјесту у БиХ, иза Универзитета у Сарајеву.

“За разлику од неких других листа гдје је важна интернетска видљивост, овдје је кључни индикатор квалитет научноистраживачких радова објављених у Скопусу-референтној бази података и јако сам задовољан тиме”, истакао је Кулић.

Он је позвао будуће студенте да приликом уписа изаберу неки од 17 факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву, који имају најсавременије лабораторије и опрему, али и стручни кадар.

Извор: Срна