ФПМ дио свјетске акције производње медицинских визира

Факултет за производњу и менаџмент Требиње, у сарадњи са представницима ЈУ Агенције за развој малих средњих предузећа и Града Требиња, укључио се у општу свјетску акцију производње визира за заштиту медицинског особља у болницама.

Израда визира врши се на 3D штампачу.

Чешка компаније Пруса је развила иницијални модел, бесплатан за преузимање, на основу кога су професори Факултета за производњу и менанџмнет редизајнирали и пројектовали два сопствена, визира: ФПМ-1 и ФПМ-2, један мањих а други већих димензија.

Главни дио, ослонац на глави корисника је направљен од PLA пластике на 3D штампачу Факултета (слика 1 и слика 2).

       

(слика 1)                                                               (слика 2)

Доњи дио направљен је такође од PLA пластике, а има улогу да формира закривљеност доњег дијела визира, који је исти за оба типа (слика 3). 

(слика 3)

Пластични визир се реже ласерски. Због прилагођености корисницима развијена су два типа – краћи и дужи (слика 4). 

(слика 4)

Да би визир чврсто стајао на глави, еластична трака са перфорацијом се поставља на изданке при крају визира и положајем отвора се прилагођава свакој величини главе. 

Просјечна дужина штампања износи од 6,5 до 7,5 сати непрекидног рада и тиме је лимитирана производња јер се ради на само једном штампачу. Штампач и ласерски резач се налазе у стерилисаним просторијама, а оператери раде у заштитној опреми.

Готови комплет: трака за чело, визир, доњи дио и трака се пакују у стерилне кесе које се вакуумирају и термички затворе што обезбјеђује стерилну атмосферу (слика 5).

(слика 5)

Након употреба је могућа стерилизација врелом паром јер материјали од којих је визир направљен, то дозвољавају. Тиме је омогућена вишеструка употреба.