Универзитет у Источном Сарајеву добитник Плакете Универзитета одбране из Београда

На свечаности поводом Дана Универзитета одбране и Дана Инспектората одбране, одржаној 25. фебруара у Београду, Универзитету у Источном Сарајеву додијељена је Плакета Универзитета одбране коју је преузео ректор УИС-а проф. др Милан Кулић.

Ректор Кулић је честитао празник припадницима Универзитета одбране, зажелио да наставe образовати професионалне официре, те истакао да му представља изузетну част и задовољство што је Универзитету у Источном Сарајеву додијељено ovo признање.

На свечаности одржаној у Дому Гарде на Топчидеру, плакете Инспектората одбране додијељене су министру одбране Србије Александру Вулину и команданту Гарде Војске Србије генерал-мајор Миломиру Тодоровић, а плакете Универзитета одбране примили су и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић у име Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и претходни ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна.

Универзитет одбране, основан 24. фебруара 2011. године, самостална је високошколска установа која обавља дјелатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних поља друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и медицинских наука.

Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији. Ова установа обиљежава свој дан у знак сјећања на 1911. годину кад је Указом краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција цјелокупне војске.