Одржана презентација руског високог образовања на Универзитету у Источном Сарајеву

На Универзитету у Источном Сарајеву данас је одржана изложба руског високог образовања у организацији Универзитета у Источном Сарајеву, Института за питања едукативне политике “Еурека” и подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Гости из Русије представили су Московски државни технички универзитет Бауман, Национални истраживачки универзитет – Виша школа економије, Санктпетербуршки државни универзитет, Московски државни – психолошко педагошки универзитет.

Презентацију су на факултетима у Источном Сарајеву и Палама имали и Московски политехнички универзитет, Национални истраживачки технолошки универзитет МИСИС, Државни педагошки универзитет “Лав Толстој”, Московски државни универзитет прехрамбене индустрије, Финансијски универзитет Владе Руске Федерације и Руска музичка академија “Гњесин”.

Бивши проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета на Универзитету у Источном Сарајеву проф. др  Дејан Бокоњић истакао је да је ово веома важан дан за Универзитет у Источном Сарајеву јер ће имати прилику да успостави сарадњу са престижним руским универзитетима.

“Ми већ имамо сарадњу са универзитима у Вороњежу, Перму, Белгороду, али и са Московским државним институтом `Ломоносов` и Музичком академијом Гњесин, тако да ће још ових 10 универзитета који су данас ту, значајно појачати могућност наше сарадње”, истакао је професор Бокоњић.

Представник Амбасаде Русије у БиХ Лила Сабирова навела је да је конкурс за студије у Русији отворен до краја фебруара, те да је за студенте из БиХ резервисано око 60 стипендија, изразивши наду да ће тај број наредне школске године бити повећан.

“Страни студенти на располагању имају и припремну годину у оквиру које изучавају руски језик, након чега почињу основни студиј. Сви страни студенти добијају стипендију, а имају бесплатне студије, и могу по повољним условима да живе у студентским домовима. Парктично имају све услове као и домаћи студенти”, појаснила је Сабирова.

Замјеник директора Института за питање едукативног система Русије “Еурека” Олга Устјугова појаснила је да је Русија увела болоњски систем школовања, те да пружа могућност студирања на свим нивоима студија. Она је истакла да десет универзитета, који су представљени данас у Источном Сарајеву, пружају различите програме на различитим нивоима.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић и проректори проф. мр Сандра Ивановић, проф. др Вера Ћевриз–Нишић, проф. др Дејан Бокоњић и проф. др Срђан Лалић данас су у Ректорату одржали састанак са делегацијом из Русије.